Polarisatie in de paardenwereld

polarisatie van de paardenwereld

polarisatieMomenteel heeft jan en alleman het over Polarisatie. Kijk maar naar de Sire campagnes. Die ik trouwens niet om aan te zien vindt. Als je er zoveel geld tegenaan gooi, doe het dan goed en niet net of het getekend is door een kleuter. Maar goed, het blijft wel bij mij hangen, dus marketing technisch zijn ze goed.

Polarisatie te paard

Polarisatie in de paardenwereld is al jaren oud en de strijd wordt steeds heftiger. Er valt van alles te zeggen over de topsport en de ook de recreatie met paarden. Waar het voor mij op neer komt is hoe je met je paard omgaat. Of zoals men zegt de behoefte van je paard aanvoelt en daar naar handelen.

Kunnen we nog wel naar eer en geweten naar het welzijn van ons paard kijken en wat verstaan we er dan onder. Als ik naar mezelf kijk ben ik iemand die mijn paard van alles gun, maar ik ben ook een realist. Wonende in de Randstad, weet ik dat ruimte schaars is. En dan is het dus een uitdaging om zoals sommigen in de paardenwereld willen;

  • Je paard veel buiten houden
  • Je paard veel loopruimte geven
  • Je paard een schone en droge stal geven
  • Je paard genoeg te eten geven
  • Je paard gezond houden
  • Je paard in alle seizoenen van het leven ondersteunen.

Veel van deze wensen, zijn echter plichten. We zetten ons kind ook niet op rantsoen en moet het omdat er een te kort is. Dan is er vaak een voedselbank om dit gezin te helpen. Jij en ik als eigenaar en verzorger van ons paard zijn verwend. Vaak doen onze paarden alles voor ons. Of ze nu bang zijn of honger hebben. Werken doen ze toch wel. Ik las net een bericht over de paarden voor de koets in Sevilla die bezweken door de hitte. Je kunt hier het artikel lezen. Het is een typisch voorbeeld wat helaas te vaak voorkomt.

Terug naar het verhaal

Ik dwaal af van de polarisatie. Je kent waarschijnlijk ook de discussies wel op facebook in bepaalde groepen. Ik weet nog een moment dat mijn dochter heel trots een foto plaatste van onze Tommy en daarbij aangaf dat hij erg ziek was maar hij zo aan het vechten was voor ons. Zij werd niet ondersteund in haar trots of kreeg geen woord van medeleven. Nee, zij werd afgeschoten vanwege het feit dat Tommy op ijzers stond.

Nu valt er veel te zeggen over ijzers, bitten, boomloos, zadelloos en weet ik het allemaal. Maar ik weet inmiddels hoe belangrijk het is om te kijken naar jouw paard en te kijken wat voor hem op het moment belangrijk is. In het geval van Tommy was het een noodzaak om ijzers te dragen omdat het lopen op stenen juist pijnlijk voor hem was omdat hij gevoelige voeten had. Dit komt bij heel veel paarden voor. Ik ga me ook nu niet verdedigen, want daar voel ik de noodzaak niet voor.

Wat ik wel heel duidelijk wil maken is dat het kijken naar je paard en luisteren naar je paard, nog nooit zo centraal heeft gestaan als nu. Momenteel is de FEI druk bezig met het opstellen van een soort manifest voor de paardenzorg in de paardensector en ik vind dit een goed plan. Een heel mooie verwording kwam van Ingmar de Vos. “Soms vinden we de mooie band met ons paard te vanzelfsprekend…

Ook de KHNS heeft hier een artikel over geplaatst dat kun je hier verder lezen.

Wil jij met mij sparren over het kijken naar je paard en hoe je jouw paard kunt ondersteunen? Stuur me dan een mailtje [email protected], Vul het contactformulier in of laat een reactie achter onder dit bericht. Ik weet zeker dat ook jij een mening hebt over het welzijn van jouw paard.

Afbeelding met dank aan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *