Paard tilt de benen niet op

benen optillen

Je kent vast wel van die momenten dat je de hoeven van je paard wilt uitkrabben en dan duurt het minuten voor dat je paard eindelijk een been optilt. Heb je het been vast dan krijg je gratis en voor niets het gehele gewicht erbij.

Of je hoefsmid komt en je weet dat hij met linksachter uithaalt of juist irritant gaat doen. De hoefsmid niet blij en jij niet blij, want je krijgt te horen dat hij dit zo niet langer blijft doen. Dus met andere woorden voedt je paard op of zoek een andere hoefsmid.

Het niet optillen van de  benens heeft vaak weinig met opvoeding te maken. Maar is eerder te wijden aan een slechte balans of lichamelijke klachten.

Een paard wat angstig is heeft vaak moeite met zijn balans. Wat ik vaak terug zie is, dat deze paarden super goed zijn in het doen van een pirouette of heel goed op de vierkante centimeter kunnen staan. Alleen het mooi vierkant staan is een uitdaging. Laat staan op drie benen blijven staan.

Waar je dus als eerste de lichamelijke klachten zult moeten uitsluiten, zoals de rug, de hoeven en de pasvorm van het zadel. Dan ga je pas kijken naar hoe kun je je paard helpen om meer balans te krijgen.

Balans door optillen van de benen

Als je eerst gaat werken met de balans van je paard kun je beginnen met het optillen van de benen. Is dit moeilijk voor je paard dan begin je eerst met het aanraken van de benen en de hoeven. Vervolgens vraag je een voetje en zet je hem weer rustig neer. Dit herhaal je en de tijd maak je steeds iets langer.

Heeft je paard de neiging om te trappen, dan kun je bijvoorbeeld beginnen met het aanraken van de benen met een zweep en deze als het verlengde van je arm gebruiken. Op deze manier is je hoofd buiten been bereik.

Wil je het been dan langzaam optillen dan kun je een lange lijn of halstertouw gebruiken en deze in de kootholte laten zakken en dan voorzichtig het been vragen. Let ook hierop dat je dan niet te veel en te lang in ene keer vraag. De release is ten alle tijden de beloning, dus je hoeft ook niet met voer te werken.

Balken helpen met het optillen van de benen

Mijn favoriete oefeningen zijn oefeningen met balkjes. Juist door langzame oefeningen met de balken te doen en je paard stil te zetten voor en na een stap kun je je paard helpen om bewuster te worden van zijn lichaam en zal je al snel merken dat hij aan het nadenken is terwijl jij de oefening met hem doet.

Wat ik vaak combineer met de balkjes is verschillende ondergronden en dan heb ik het niet alleen over een stuk plastic. Ik gebruik vaak stukken vloerbedekking of oude tuinkussens. Dit geeft een variatie in ondergrond en dus iedere keer weer een andere sensatie aan de hoeven.

Werken met een body bandagesoptillen benen, balans

Door je paard een elastische bandage om te doen kun je hem bewuster maken van zijn lichaam. En zo het hoofd en de staart verbinden. Klinkt vaag, weet ik. Toch zijn zeker angstige paarden niet in contact met hun eigen lichaam en willen dit vaak ook helemaal niet voelen.

Je kunt dit vaak merken als er koude hoeven zijn of een geklemde staart. Heb je een paard wat gevoelig is voor omgeving en geluiden, dan heb je vaak een kameel. Je wilt leren dat het hoofd ook laag kan blijven en dit helpt weer om in balans te blijven. Een hoog hoofd houdt ook meer druk op de rug in en zo kan de achterhand ook weer niet meewerken. Een 8’tje maken met een bandage maakt dat je paard zich heel gaat voelen.

Vaak is dit de eerste keer heel raar en moeilijk voor je paard. Je paard kan zich afsluiten of juist gaan rennen. Dan haal je het er weer snel vanaf. De volgende keer probeer je het iets langer. En bij andere paarden is het een zegen. Deze zal zijn hoofd laten zaken. Je merkt dat het lichaam meer gebruikt gaat worden en de achterbenen verder onder het lichaam treden.

Heb jij het idee dat dit iets voor jouw paard is, dan adviseer ik je om op zoek te gaan naar bandages die een lichte rek in zich hebben en niet de stugge bandageer banden. Je zou bijvoorbeeld de fleece bandages kunnen gebruiken. Deze zijn soepeler in gebruik en bewegen dus makkelijk met het lichaam mee.

Tot slot

Is dit alles wat ik kan doen? Nee, er zijn voor ieder paard weer andere oplossingen en deze kunnen we onderzoeken als we samen aan de slag gaan. Wil jij weten wat voor jouw paard werkt. Maak dan een afspraak voor een gratis Discovery call en dan kan ik jouw passende  oefeningen en tips geven die direct verschil laten zien bij jouw paard. Je kunt ook meteen met me aan de slag. Ik heb nog een paar plekken vrij. Deze post bevat een affiliate link, waarmee ik extra inkomsten kan genereren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *