,

Harde geluiden

Laatst sprak ik met een klant en zij liep met de volgende vragen. Hoe ga ik met mijn paard om en ben ik nog wel verliefd op hem. Was er maar niets veranderd en konden we maar net doen of we samen in een bubbel zitten. Dan kunnen we samen dansen. Maar nu met alle rumoer van de stal. De harde geluiden en de dieren er om heen, kunnen we niet eens rustig van A naar B gaan, zonder ergens van te schrikken. Als ik wil rijden  dan moet ik zo vroeg mogelijk op stal zijn. Er is dan nog niemand en dan kunnen we een soort van ongestoord rijden. Mits het weer meewerkt, want stormt het of hagelt het, dan is dit weer een reden om af te schieten. Constant aan de andere kant van de bak belanden begint me wel uit de keel te hangen. Klinkt dit bekend?

Harde geluiden en vuurwerk

Nu is het weer bijna Oud en Nieuw en komt men weer met dat PIEP vuurwerk. Te pas en te onpas hoor je knallen. Fijn dat het dit jaar weer mag. Fijn dat de lichte knallen ook alweer in de winkel liggen. Dit wil niets meer zeggen, want in de zomer wordt er al geknald en ik hou er gewoon niet van. Alle beesten krijgen een hartberoerte van die zooi. En wat dacht je van de vervuiling. Want ze ruimen de zooi echt niet op als ze bezig zijn geweest. Alles wat ze opblazen mogen wij weer betalen door het verhogen van de gemeentelijke bijdragen.

Nee, van mij mogen ze hier een dik vet verbod op zetten en eigenlijk gewoon niet meer maken. Je hoort ieder jaar weer van een ontploffing in zo een fabriek en hoeveel mensen zijn er al niet onnodig voor al deze rotzooi gestorven. Dit is een traditie die ze van mij wereldwijd mogen afschaffen.

Als je al tot hier gelezen hebt wil ik je even bedanken voor deze rant en wil ik nu op mijn werkelijke verhaal komen.

Hoe hoort het

Waarschijnlijk weet jij ook wel dat beesten geluiden beter horen dan wij en in het geval van paarden is het vooral de hoge frequentie die zij sterker horen. Je kunt dit vooral merken als er meer geluiden om je heen komen. Je paard is rustig als het rustig is om je heen, Maar wee als er buiten een tractor gestart wordt of iemand laat een riek vallen.

Paarden bouwen spanning op net als wij en dan is het voor hen lastiger om dit weer te laten afvloeien als er iedere dag of zelfs meerdere keren op een dag het een en ander gebeurt.

Tuurlijk als je geen geluid wil moet je in een hutje op de hei gaan zitten zei mijn vader altijd. Maar, wat als het daar zelfs niet meer stil is met de wandelaars en de blaffende honden. Nee echte stilte kennen we in onze cultuur bijna niet meer en al zeker niet in de randstad.

Effect van harde geluiden op het lichaam

Wat heeft dit voor effect op het lichaam, dat zal ik je vertellen.

Stel je voor je hebt een steentje in je schoen en deze gaat irriteren, dan kun je hem uit je schoen halen. Maar nu zit het steentje vast in je schoen en kun je hem niet verwijderen. Dan gaat op den duur je voet zeer doen.

Nu plaats je een paard op een stal waar de hele dag geluiden zijn. De eerste dagen gaat het goed, maar naar een paar weken merk je dat je paard zuurder begint te worden. Wat kan er dan aan de hand zijn?

Als je paard spanning opbouwt heeft dit vaak als eerste invloed op je spieren en deze worden strakker en de kans dat je ontploft wordt groter. Kun je niets veranderen aan de situatie heb je kans dat dit gaat leiden tot maagklachten. Op veel grote stallen zijn er veel paarden te vinden met maagklachten. In de blog over een ontspannen paard vertel ik je hier meer over.

Moet je dan maar verhuizen? Tja, dan klinkt dat hutje op de hei toch wel heel aanlokkelijk. Helaas zijn deze vaak niet te vinden en als het wel zo is dan zijn de plaatsen juist beperkt om te veel rumoer te voorkomen.

Wat kun je dan doen?

Zorgen dat je je paard niet de hele dag op stal staat en jij hem er alleen uit trekt om te poetsen te rijden of te longeren en dan weer terug te zetten. Ga eens wat vaker een stuk wandelen met je paard als dit mogelijk is. Of simpelweg socializen met je paard.

Haal hem wat vaker uit de stal en geef voldoende beweging en afleiding. Op deze manier kan je paard ook momenten van ontspanning vinden en hoe tof is dat als het dus juist met jou is en je ook verder niets vraagt van je paard. Dus geniet van het samen zijn.

Een paard is een levend wezen en heeft ook gevoel. Maar heeft vooral geborgenheid nodig. Kun je hem dit geven dan hoeft je paard niet ieder moment te exploderen, want je biedt hem andere opties aan. Wat is jouw mening hierover en wil je dit hieronder met mij delen. Wil je op de hoogte blijven volg me dan op Facebook @oogvoorhetpaard of op Instagram @oogvoorhetpaard.

Tot de volgende keer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *