De benen afstrijken bij je paard

benen paard afstrijken

Helpt het afstrijken van de benen echt? Is een vraag die vaak terug komt bij mij. Vaak komt daarna de volgende; hoe doe je het dan als alles is uitgezocht en er is lichamelijk niets te vinden. Hoe zorg je dan dat die benen op de grond blijven of dat ie er niet steeds vandoor gaat.

Ik kan zeggen dat is heel simpel en in sommige gevallen is het ook simpel. Maar het is dan van belang om te kijken naar de situatie en je paard af te voelen. Wat is dat nu weer?

Voor dat ik begin met mijn paard en de paarden van mijn klanten, voel ik eerst het lichaam en ga op zoek naar warme en koude plekken. Vaak zul je dan vinden dat de hoeven koud zijn of de benen. Er zal spanning te vinden zijn in de staart of juist helemaal geen connectie in de staart.

Als je paard gezond is verklaard dan is er vaak een andere verklaring voor het gedrag. Wat ik dan doe bij paarden met koude hoeven en of koude benen is deze weer in contact brengen met de rest van het lichaam. Dit doe je door het afstrijken van de benen en de hoeven.

Het werkt net zoals het rubberen strookje wat je vaak onder een auto ziet hangen. Het zou er voor zorgen dat je geen bliksem in je auto krijgt, maar het gaat over het contact houden met de grond. Of te wel gronden.

Benen afstrijken

Dus wat moet je vooral doen dat is je paard helpen met gronden. Door het herhalen van het strijken van de benen en de hoeven ontstaat er connectie met de grond en zal er minder snel de neiging zijn om de voeten in de lucht te gooien.

Nu is dit natuurlijk niet alleen de oplossing meer er is zoveel meer wat je kunt doen. Een van de dingen is je paard alternatieven leren, Zodat hij niet alleen weet wat vluchten is maar ook dat hij een andere reactie in zijn systeem krijgt.

Door het strijken en aanraken met een zweep creëer je meer afstand en geef je je paard de kans om op eigen benen te staan en toch vertrouwen in jou te blijven houden, zo geef je je paard ook gelijk een goede andere ervaring met de zweep en ben jij veilig met je hoofd.

Het afstrijken van de benen werkt als volgt

benen afstrijken

Je gaat naast je paard staan en begint vanaf de schouder naar de hoef te strijken met de zijkant van je zweep zorg dat er een lichte druk op de zweep is anders is het net of je aan het kietelen bent en dat is dan weer een reden om de benen juist op te tillen. Let hierbij op dat de druk ook weer niet te sterk is. Als je aan het strijken bent ga je tot op de grond zodat de hoef een connectie maakt met de grond. Heb je het idee dat je dit niet gaat lukken of je hebt hier vragen over dan kun je mag je me grerust een mailtje sturen of vul het contactformulier in en dan kan ik contact met je opnemen om het een en ander uit te leggen.

 

Uitdaging voor jou

Waarschijnlijk denk je wat een onzin. Dan heb ik hier een opgave voor jou. Laat iemand jouw been afstrijken. Maar laat de persoon dan eerst een been doen zonder je voet mee te nemen en dan bij je andere been wel je voet meenemen, dan doe je een paar stappen en voel het verschil. Je zult merken dat je ene been anders aanvoelt als je andere been.

Als je deze oefening vaak bij je paard doet zul je merken dat je steeds minder nodig hebt om je paard zijn hoofd te laten zakken en 4 benen op de grond te houden. Je geeft hem meer vertrouwen en hij zal minder snel schrikken. Ga aan de slag met een open mind en ik ben benieuwd naar je ervaring.  Laat het me hieronder weten als je het geprobeerd hebt bij je paard en jezelf. Ik ben heel benieuwd en wens je vooral veel plezier. Wil je meer ideeen op doen voor grondwerk dan kun je op mijn  youtubekanaal  een aantal video’s hierover vinden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *