Hartslag van je paard beïnvloeden

Soms gaan dingen niet zoals je denk. Het leven komt voorbij en gaat door. Deze blog schrijf ik vanuit het vliegtuig terug uit het mooie Australië. De omstandigheden zijn minder vanwege een sterfgeval.

Ik was gelukkig op tijd om afscheid te nemen, ook al was ik een dag gestrand op het vliegveld van Singapore. De laatste dagen heb ik veel tijd kunnen doorbrengen met mijn 2e vader. Het hielp mij en hem om met zijn oren te werken, zeker op de momenten dat de medicatie begon uit te werken. Ja, ik heb nog heel wat uurtjes met hem door mogen brengen, waarbij hij nog helder was. Wat ben ik dankbaar voor deze tijd.

Ken je dat?

Je hebt alles klaar voor een wedstrijd en geoefend tot je er bij neervalt. Alles ging goed thuis en dan moet je ineens ergens anders heen. Dit heeft natuurlijk invloed op jouw zenuwen en dat geef je dan weer door aan je paard.

Je kunt er voor kiezen om eerst wat mindfulness oefeningen te doen, als je dat kunt. Dit wil niet zeggen dat het effect heeft op je paard en/of op jou. Het is natuurlijk handiger als je iets kunt doen wat effect heeft op jouw hartslag en tegelijkertijd jouw paard gerust stelt.

Beïnvloeden van de hartslag:

Je kunt de oren afstrijken als je paard dit kan verdragen. Ook als je paard een oornetje op heeft kun je de oren met je hand vasthouden en voorzichtig rond bewegen. Zelfs het afstrijken van de oren van de basis tot de punt. Het bewegen van de oren zorgt voor een soepele basis en verlaagt de spanning in het hoofd en de hals. Het heeft ook invloed op de hartslag en de bloedtoevoer.

Het is ook een goede oefening om te doen voor dat je aan het werk gaat. Door dat het invloed heeft op de hartslag en de ademhaling kun je het inzetten als een deel van de warming-up. Combineer dit met het cirkelen van de benen en de staart (blijf wel in lijn van het lichaam) en je geeft het lichaam een goed begin voor het echte werk. Natuurlijk moet je niet vergeten om de rek en stretch oefeningen te doen, maar je kunt de tijd inkorten.

It works both ways:

Het bewegen van de oren kan ook zorgen voor meer stimulatie. Als je paard niet alert genoeg is, kun je door het bewegen en vooral het afstrijken iets sneller te doen, de boel een zetje geven en dat is vaak net genoeg om je paard niet over de zeik te krijgen.

Als je dit doet dan moet je natuurlijk opletten dat er niet te veel druk of kracht komt. Het beste is als je denkt aan een vogeltje wat je niet dood wilt knijpen. Dan blijft er meer ruimte in je handen en de druk blijft achterwegen.

Er zijn veel meer dingen die je kunt doen met je handen en het lichaam van je paard om je paard voor te bereiden op het werk of juist om hem tot rust te laten komen. Ook kun je zelf veel doen om je paard te ontspannen.

More to come:

In de komende weken zal ik nog een aantal tips met je delen om je paard te ontspannen en te zorgen dat hij niet constant uit zijn panty gaat. Wil je niet wachten dan kun je altijd een email sturen naar [email protected] of vul hier het vragenformulier in.

Mocht je het nog niet gedaan hebben dan kun je hier het Ebook downloaden. Heb je nog niet genoeg dan kun je hier een kijkje nemen op mijn Youtube kanaal.

Tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *