Meer zelfvertrouwen voor je paard

Vaak krijg ik de vraag maar hoe kun je dan je paard meer zelfvertrouwen geven als hij een Piet Paniek is en overal kabouters tegen komt.

Het is simpel, maar het kost wel tijd en moeite. Je gaat eerst de ui pellen en laag voor laag op zoek naar waar de signalen al beginnen. Bij bijvoorbeeld een paard wat tegenliggers lastig vindt of juist moeite heeft met tussen paarden doorlopen, ga je eerst kijken of het wel met de tegenligger te maken heeft. Hoe gaat hij de stal uit. Hoe loopt hij de stapmolen in en uit. Heeft hij moeite en versneld hij of loopt hij juist tegen dingen aan. Ook hier zit dan weer een verschil in. Als hij tegen dingen aan loopt heeft het meer met bewustwording van zij lichaam te maken. Voorbeeld is het paard wat altijd met zijn heup achter de deur blijft hangen of struikelt over het opstapje. Ook hier is weer een andere vraag van toe passing en dan zal je op onderzoek moeten uitgaan of hij fysiek in orde is. Dus bijvoorbeeld geen oogproblemen. Zie je dat er overal een reden voor is. En zo werkt het nu eenmaal er is altijd een rede voor gedrag en dit onderzoeken is zo tof. In een vorige blog kun je hier meer over lezen.

meer zelfvertrouwen paard

Meer zelfvertrouwen voor je paard

Maar goed ik dwaal weer eens ouderwets af. We zouden het hebben over het zelfvertrouwen. Een van de belangrijkste dingen hier is of je je paard overal kunt en mag aanraken. Heeft je paard altijd kouden benen dan kun je er van uit gaan dat deze schrikachtig is. Door het doen van langzame oefeningen en het werken met verschillende ondergronden en bandages kun je je paard helpen om weer zijn lichaam te voelen. Veel paarden beginnen met protesteren op het moment dat we dit van hen gaan vragen. Ik heb er zelf een die heel duidelijk is en als je niet op de kleine signalen let zal dit vaak gebeuren. Natuurlijk is het de bedoeling dat hij het steeds beter leert ondergaan en er rustig van gaat worden.

Geen flooding

Dus we doen niet aan flooding maar we gaan druppelsgewijs naar het gebied waar het aanraken het lastigst is voor je paard. Je zult merken dat je paard op den duur beter in zijn lichaam komt te zitten en niet altijd meer stijf en stug is. Het fijnste wat je een paard kunt geven is spieren als pudding. Ja, ze moeten er wel zijn maar sommige paarden staan altijd onder hoogspanning en hun leren dat de spieren ook soepel en los kunnen zijn zal hun alleen maar helpen met het zelfvertrouwen.

Vervolgens ga je stukjes grondwerk doen en hier gaat het er om dat je je paard helpt om dit bewuster te doen. Op het moment dat jij je paard opties geeft zal hij niet altijd meer voor de vluchtactie gaan, maar is hij instaat om met jou mee te bewegen in een andere optie. Hoe tof is dit dan.

Zelf aan de slag

Jij kunt dit zelf ook op jezelf toepassen. Ga maar eens een paar passen lopen met je ogen dicht. Terwijl je dit doet ga je heel goed voelen hoe je de voeten neerzet en afrolt. Dan ga je dit een paar keer heel bewust met je ogen open doen en dan wat stappen achteruit. Als je dit gedaan hebt kijk je vooruit. Valt het je dan op dat je veel meer van je omgeving ziet. Wat hier is gebeurd is dat je bewustwording hebt ontwikkeld en hiermee kun je er voor zorgen dat dat de wereld meer open is in plaats van een gesloten geheel dat niet verder gaat dan je eigen ogen. Dit is het gevoel wat je ook op je paard wilt overbrengen. Wil je hier meer van weten dan kun je ook een van mijn andere blogs lezen. Bijvoorbeeld Langzame oefeningen hebben meer effect.

Heb je nog niet genoeg informatie en wil je meer, dan kun je me volgen op Facebook en Instagram. Maar vergeet vooral geen kijkje te nemen op mijn YouTube kanaal.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *