Langzame oefeningen hebben meer effect

Het onderwerp van vandaag is langzaam tegenover snel

Waarschijnlijk ken je het verhaalvan de haas en schildpad. Of wel ‘haastige spoed is zelden goed’. We zeggen dit altijd en in dit geval wil ik het hebben waarom dat ook zo is. Want, in de paardenwereld zijn wij gewend om door te gaan, te blijven oefenen tot dat we erbij neervallen of soms juist afvallen.Soms is het echt zo fijn om dingen ook eens heel langzaam te doen en je paard ook te leren om dingen langzaam te doen. Namelijk als jij alleen maar dingen snel doet, krijg je weinig kans om in balans te lopen en dat is natuurlijk wel wat we onze paarden willen leren.

 

Langzaam tegenover snel

Heel veel paarden die zijn gewend om dingen juist snel te doen zodat ze geen gewicht op de achterhand hoeven te zetten en dat alles lekker op de voorhand kan hangen. Dus dan kunnen we lekker doorrennen. Maar dat willen we niet. We willen dat een paard leert om echt op vier benen te staan.

Het is zo dat het hoofd zwaar is en dus het meest gewicht altijd op de voorhand zal zijn. Je wilt je paard zoveel mogelijk helpen met op die achterbenen goed onder het lichaam te zetten. Om zijn rug goed te gebruiken en om zijn buikspieren goed aan te spannen. Wat daar het beste bij helpt is om je paard heel bewust dingen te laten doen.

Bewust langzaam of reactief

Heel bewust dingen laten doen kan alleen maar als jij ze ook langzamer doet. Want hoe sneller jij de dingen doet dan krijg je helemaal niet de tijd om erover na te denken. En reageer je alleen op de beweging.

Ga maar bij jezelf na als je alleen maar doorloopt dan ga je ook dingen vergeten. Dus op het moment dat wij van een paard gaan vragen om langzamer te gaan lopen om eens te gaan ervaren om stil te staan voordat je over een balk heen stapt. Om te gaan voelen voordat je een bocht ingaat, maar ook na te denken als je uit die bocht komt.

Dan moet je paard het gewicht op alle vierde benen gaan zetten omdat hij de tijd heeft omdat te doen en dat is juist wat we ze willen leren. Leren hoe kun je nou het beste je lichaam gebruiken. We willen juist langzamer gaan lopen zodat ze gaan leren dat ze alle vier de benen even goed kunnen gebruiken. Dat ze de benen even goed op kunnen tillen. Dat ze de benen even goed neer kunnen zetten en dat ze ruimte hebben om de benen verder naar voren te plaatsen of juist misschien meer onder het lichaam te plaatsen. Of juist meer binnen de massa.

Wil jij jouw paard zo goed mogelijk zijn lichaam leren gebruiken en naar mijn mening kan dat alleen maar als je dingen ook heel bewust gaat doen.

youtube, oogvoorhetpaard, langzame oefeningen, paniek, schrikken,

Welke oefeningen kun je gebruiken

Neem eens een Labyrint en ga daar eens langzaam doorheen. Stop voordat je die bocht maakt. Stop voordat je over een balk heen gaat. Laat hem zien dat hij over een balk heen moet en zet hem ook weer stil als hij over die balk heen is met zijn voorbenen. Vraag hem dan verder naar voren ook met zijn benen over die balk heen.

Je zult merken dat je paard gaat sneller gaat likken en kauwen, omdat je paard gaat ervaren dat dit misschien wel erg prettig was.  Maar soms lopen ze de heel hard weg en dwars door jou heen.

Begrijp me niet verkeerd als een paard gewend is al alleen maar vooruit te rennen dan vindt hij dit wel echt heel erg moeilijk. Je kunt hem dan helpen door hem bewuster van zijn benen te maken.

Bijvoorbeeld met een zweep de benen af te strijken en juist contact te maken met de grond. Zo zijn er heel veel tips die ik met je wil gaan delen in de komende tijd. Ik ga je meenemen in de YouTube filmpjes, maar voor vandaag wil ik het even hierbij laten.

Tot slot

Heb jij ook tips zou je die dan hier willen achterlaten, dan kunnen we elkaar helpen. Ik zou het super vinden als je deze video zou willen delen, dan kan mijn kanaal verder groeien en nog beter gevonden worden. Hierdoor kunnen we samen nog meer mensen en paarden helpen. Wil je meer tips kijk dan eens hier.

Een hele fijne dag en een hele mooie dag en ik hoop dat jij in je paard heel veel plezier zullen hebben.

Doei

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *