Klemmen van de kaak bij paard

Veel paarden klemmen hun kaak. Maar wist je dat de rust in het lichaam van je paard vaak al begint bij de ontspanning van de kaak. Als we kijken naar het gedrag van veel paarden dan noemen wij het altijd dat zij in de orale fase zijn blijven hangen. Vaak is dit in het geheel niet het geval. Maar is het makkelijker om dit te zeggen dan dieper te kijken. Ik weet er inmiddels zelf ook weer alles van. Een jong paard wat niet veel mag doen. Hij verveelt zich rot, maar vind te gelijker tijd ook van alles spanend. Hierdoor hangt hij elk moment in de lijn of probeert hij dit.

Hoe kun je het klemmen verhelpenpaard klemmen kaak

Hoe ga je hier nu mee om. Ook ik ben menselijk en ben het af en toe zat en geef dan een grote mond. Waar hij dan totaal niet van onder de indruk is. Maar goed. Een van de beste dingen om te doen is om te kijken hoe je je paard dus op een andere manier kunt helpen. Een van de manieren is door ontspanning in het hoofd te brengen. Dit kun je doen door hem aan het werk te zetten of allerlei hersenwerk spelletjes met hem te doen. Hier moet je dan weer oppassen dat hij niet te fanatiek wordt en zichzelf weer blesseert of juist te veel vraagt van zijn lichaam.

Een andere manier is door fysieke ontspanning aan te brengen. Dit kan zowel aan de voorkant bij het hoofd. Dit is voor veel paarden die happig zijn wel een lastige, of aan de staart kant. Kies je er voor om te beginnen bij de staart, let dan wel op je positie. Hou deze schuin achter je paard als je weet dat hij het moeilijk vindt om bijvoorbeeld te temperaturen, je wilt niet zo een been in volle vaart voelen. Door de staart voorzichtig opzij heen en weer te bewegen in en halve maan. Denk maar aan de Efteling en die fantastische boot, waar heel veel mensen met een groen gezicht uit komen. Je hoeft geen druk op de staart te zetten, maar de staart heeft invloed op de rug en gaat zo door tot aan het hoofd.

Heeft jouw paard een mooie voorpluk?

Ook kun je er voor kiezen om kleine cirkels te maken met de voorpluk van je paard. Helaas kun je bij Onix ze op een hand tellen, dus is het wat lastiger om vast te houden. Toch kun je hier kleine rondjes mee draaien en je zult merken dat de hoofdhuid soepeler begint te worden, vaak beginnen de ogen dan te volgen. En zak het kauwen en likken volgen in plaats van het klemmen van de kaak.

Een derde optie is om te werken vanaf de kaak. Heel veel paarden kunnen ook tandenknarsen. Als je dit knarsen en klemmen van de kaak wilt verminderen en ontspanning wilt brengen is het belangrijk om lichamelijke bewustzijn te creëren. Dit kun je doen door je handen op de kaak rand te leggen of juist op het scharnier. Als je dit een tijdje volhoudt merk je dat je paard probeert om weg te komen of juist zijn hoofd steeds te schudden/wegtrekken. Dit is een teken dat je goed bezig bent en dat er op dit punt van het lichaam veel spanning zit. Dat is ook niet zo gek als je kijkt met hoeveel kracht ze vaak klemmen of, ik hoop het niet voor jou, dat zij de lijn verwarren met jouw vingers.

Oefening baart kunst

Als je dit regelmatig doet dan zal je merken dat de ogen van je paard zachter gaan worden, maar nog veel beter dat je paard minder snel schrikt. Ook lichamelijk kun je verschil merken in bijvoorbeeld het inbuigen. Ik daag je uit om dit een te proberen en ik hoop dat je me dan laat weten of het lukt, maar ook of het niet lukt en dan kan ik je misschien wat tips geven. Hou me hieronder op de hoogte. Je kunt me ook altijd een mail te sturen [email protected].

Tot de volgende weer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *