Mijn paard bijt

Mijn paard bijt en het wordt steeds erger. De vraag is dan wanneer doet je paard het en hoe.

Er zijn natuurlijk zoveel redenen waarom een paard zou kunnen bijten. Het begint met de vraag heeft hij het altijd al gedaan. Dan komt de vraag wat is er veranderd. Hoe oud is je paard en is je paard recentelijk fysiek gecontroleerd door bijvoorbeeld een dierenarts, tandarts of osteo. Dan hebben we het nog niet over het zadel gehad. Hier kan natuurlijk ook alles mee aan de hand zijn. Ligt hij goed en is er genoeg ruimte om te bewegen. Dan is er de vraag wat ligt er onder, hoe is de singel en waar ligt deze. De singel kan schuren, het zadel kan de schouderbeweging beperken. Of stuitteren op de rug. Het dekje kan verschuiven of juist tegen de haren inwrijven. Maar ook kunnen er harde dingen in het dekje zitten. Of harde randjes.

Als het goed is laat je alles controleren en dan kun je het één voor één uitsluiten. Wat je dan goed moet beseffen is, dat je er daar nog niet mee klaar bent. Er is een gedrag ontstaan en dat moet je weer gaan herstellen. Het hoeft niet opnieuw getraind te worden, maar je zult wel nieuwe ervaringen moeten creëren voor je paard, zodat de pijnherinnering weer vervangen kan worden.

Geen fysieke oorzaak voor het bijten

Hoe ga je dit doen als er een gedrag is ontstaan en je kunt geen oorzaak vinden in het fysieke verhaal. Je hebt mensen die zeggen dat het paard nooit uit zijn orale fase gekomen is. Maar, is dit wel waar. Paarden laten ook zien dat er stres is en vooral als dit op gaat lopen.

Als je kijkt naar de stres dan heeft dit natuurlijk veel meer signalen dat het bijten op zich. Het begint al met het orenspel en de ogen. Zijn ze zacht of juist geknepen. Zie je oogwit of juist niet. Gaan de oren van voor naar achter en opzij. Of liggen ze plat. Gaat het hoofd omhoog en zwiept de staart. Als we hier al niet naar luisteren, dan kun je krijgen dat je paard juist wegdraait of je wegduwt. Daarna komt het bijten en het extreme schreeuwen van het paard.

Laat je paard niet schreeuwen

Toch kun je wegkomen met fluisteren en je paard doet hetzelfde. Als het tot schreeuwen komt, heb je zoveel signalen al gemist en dat is niet nodig. Leer je paard kennen en observeer hoe zijn houdingen en gedragingen zijn als hij ontspannen is. Neem de tijd om met je paard te zijn, in plaats van snel poetsen, opzadelen en rijden. Een paard is een sociaal dier en als hij niet met andere paarden kan, dan is het jouw taak om zijn sociale contact te zijn. Neem de tijd om te poetsen, ga eens bij hem zitten en kijk wat hij doet als hij aan het scharrelen in zijn stal of op de wei.

Als je hier allemaal de tijd voor neemt heb je al een voordeel en kun je een stap terug doen met de dingen die je van je paard vraagt. Wil jij ook leren fluisteren met je paard dan kan ik je daar bij helpen. Klik op deze link om een discoverycall te plannen, zodat jij na ons gesprek kunt zorgen dat jou

Mijn paard bijt ook

Als ik kijk naar mijn eigen paard dan bijt hij ook op momenten. Hij heeft een pijnherinnering om iemand op zijn rug te hebben. Maar daar ver voor gaat het al fout. De combinatie van het opzadelen en het feit dat er iets boven hem komt. Hij gaat al met zijn ogen draaien als je alleen een deken op wilt doen en duwt of bijt als je de deken vast wilt maken. Het is dus zaak om hem meer vertrouwen te geven. Dekens kunnen ook heel vervelend zitten. Ze belemmeren de boel en wat wij vaak nog even doen is de deken recht trekken en dan trek je hem dus tegen de vacht in en hoe vervelend is dat wel niet. Zeker als ze in de rui gaan zoals nu.

Hoe pak ik dit aan door honderdduizend keer een dekje ver zijn rug te halen en hem er opleggen. Weghalen als hij ontspannen is en dan niet het trucje wat hij laat zien met het hoofd laten zakken en dan weer heel snel omhoog. Nee, je wacht op een kauw of een lik, een knipper met het oog. Paarden zijn echt slimmer dan we denken en daar moeten wij op anticiperen.

Bijten heeft een oorzaak

Voor dat alles fout ging was mijn paard zadelmak en waren we hem aan het inrijden. Nu heeft hij 4 maanden bijna alleen mogen stappen en met een 4-jarige is dat nu niet echt wat je wilt. Het is ook nog eens een paard wat stik gelukkig wordt van het werken. Maar ik ben zo trots op hem dat hij dan alleen maar af en toe uit zijn plaat gaat en dat het happen en bijten een manier voor hem is om te laten zien dat hij het vooral allemaal moeilijk en spannend is. Ja, als je maanden bijna niets mag doen dan heb je te veel energie en kom je te weinig uit stal. Hierdoor krijgen ze meer spanning in het lichaam.

Ik heb dit gecompenseerd door hem steeds kort uit stal te halen en dan dingen van hem te vragen waar hij over na moet denken. Dus zet ik vooral de hersenen aan het werk. Het lichaam hou ik bij door oefeningen met hem toe doen in stap en hem niet te veel laten staan. Ook krijgt hij van mij regelmatig bodywerk waarbij ik met zijn lichaam aan de slag ga om te zorgen dat de doorstroming van het bloed zo optimaal mogelijk is en er zo weinig mogelijk spanning in het lichaam zit.  Het draven en galopperen mocht nog niet en dat kunnen we nu gelukkig weer langzaam gaan opbouwen. Dan heb je natuurlijk nog Spaanse benen die alle kanten op gaan. Deze moeten weer aansterken en dan wordt het slaan ook minder.

Wederopbouw

Nu we in de wederopbouw zitten gaat het hele fysieke circus ook weer beginnen. De fysio is geweest en de tandarts komt en vooral niet te vergeten, de zadelpasser. Hij heeft natuurlijk bespiering verloren en het zadel was net aangepast voor hij geblesseerd raakte, dit moet weer nagekeken worden. Zo kunnen wij in ieder geval de fysieke punten weer uitsluiten en aan de slag blijven met de pijnherinnering. Nu is het zaak om hem te laten ervaren dat dingen op zijn rug geen zeer hoeven te doen en ook niet eng zijn. Ze zijn momenteel vooral eng omdat zijn energie hoog is en we het wel geleidelijk moeten laten afvloeien. Pas dan en alleen dan gaan we weer een stap verder.

Ik ben benieuwd hoe jij dit aan zou pakken of wat jouw idee hierover is. Laat je reactie hieronder achter. Wil je samen aan de slag dan kun je hier het formulier invullen en dan maken we zo snel mogelijk een afspraak voor een gratis discovery call. Op de hoogte blijven volg me dan op facebook of instagram.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *