Nu de bladeren weer van de bomen vallen, vind je ook weer van alles in de weides en grasvelden. De helikopter blaadjes van de Esdoorn horen hier ook bij. Hij is geweldig om hem te zien vallen, want hij dankt zijn naam aan het draaien van de helikopter bladen?. Helaas heeft dit schattige blaadje een mogelijk dodelijk gevolg voor jouw paard. Staat jouw paard dag en nacht buiten dan loopt jouw paard kans om een gevaarlijke spierziekte te krijgen. Deze ziekte heet Atypische Myopathie.

Tot voor kort konden wetenschappers niet de precieze oorzaak van atypische myopathie aanwijzen en leidde dat in ongeveer 90% van de gevallen tot de dood. Wetenschappers van de universiteit in Minnesota hebben echter ontdekt dat de zaden van de vederesdoorn een stof bevat die fataal is voor paarden.

Wanneer vallen de Helikopter blaadjes en andere?

De aandoening komt het meeste voor in de herfst, winter en het vroege voorjaar bij koud, nat en winderig weer. Het kan ontstaan door het opeten van de bladeren (hele jaar) of zaden ofwel de helikoter blaadjes (najaar) of spruiten (voorjaar) van de gewone esdoorn. Met name in de zaden kunnen hoge concentraties van hypoglycine-A zitten en dit toxine veroorzaakt een enzym storing in de spieren.

Door de helikopterfunctie van het zaadje kan deze van ver komen als er veel wind staat. Dus de bomen hoeven niet alleen in de wei te staan. Nu is een enkel zaadje geen probleem. Het is daarom aan te raden om de weide te controleren op paddenstoelen, bladeren, eikels, etc. en deze te verwijderen. Geef je paard zoveel mogelijk ruwvoer en krachtvoer van een goede kwaliteit. Hiermee voorkom je dat ze te veel op zoek gaan naar ander voer.

Wat zijn de symptomen van het eten van te veel helikopter blaadjes en meer?

De ziekte kan acuut beginnen en zich zo snel ontwikkelen dat paarden dood gevonden worden. Zieke paarden vertonen spierzwakte, stijfheid en spiertrillingen. Ze gaan vaak liggen en hebben een versnelde en moeilijke ademhaling en een verhoogde hartslag. De urine van het zieke paard is vaak koffiekleurig en de paarden hebben een volle blaas. De meeste paarden eten nog wel.

Behandeling

Wanneer je denkt dat je paard last heeft van Atypische Myopathie dan moet je zo snel mogelijk de dierenarts laten komen. Vervolgens is het heel belangrijk om je paard rust te geven en vooral warm te houden. Staat hij met vriendjes, dan moet je deze ook een andere plek geven om uit te sluiten dat zij ook geen klachten hebben. Het verplaatsen van het zieke paard kan zorgen voor verergering van de symptomen dus laat je paard waar het is en zorg dat de dierenarts hem ter plekke kan helpen. Wordt hij te onrustig zonder een vriend zet er dan een paard bij om hem rustig te houden. Heel veel succes en sterkte als dit jou is overkomen.

Tot slot