Paard is bang voor een muisje

Afgelopen week was ik bij een dame met een paard wat bang was voor een muisje en daarbij de hele stal op stelten zette. Hij heeft er 3 weken over gedaan om weer normaal in stal te lopen. De eerste dagen was het heel moeilijk en daarna lukte het met alleen een hupsje over de drempel, want daar zat tenslotte het muisje.

Het is natuurlijk niet alleen het muisje, maar ook de ganzen in het land en wat dacht je van tijdens de wedstrijd? Je raad het al “de paraplu!” Vaak gaat de eerste proef super slecht en reageert hij overal op. Maar tijdens het voorstellen stopt hij dan weer wel zijn hoofd in het juryhok. De tweede proef is hij vaak relaxter en kan hij de sterren van de hemel lopen en met de eerste plaats en winstpunten het terrein verlaten.

Gedrag heeft een reden?

Zoals bij ons mensen, speelt het fysieke onderdeel van het paardenlichaam een grote invloed op gedrag. Bij veel spanning in het lichaam schrikken wij ook van het eerste de beste geluidje. Een raam of een deur die dichtklapt, het klepperen van de brievenbus of het blaffen van de hond. Maar ook een voorbij sprintend muisje.

Steeds vaker merk ik dat veel paarden een heel stug velletje hebben en dat er weinig bewegingsruimte in zit. De spieren staan strak of hij is iets te rond voor zijn velletje. Hoe dan ook wil je die spanning uit het lichaam hebben om meer rust te creëren. Dit kun je dan op verschillende manieren doen en met verschillende therapeuten of hulpmiddelen. Dit is super. Ik laat zelf ook regelmatig een fysio/chiropractor komen. Zij heeft een zeer volle koffer met hulpmiddelen en vooral heel veel kennis.

Echter, is het vooral fijn om het zelf ook een zet in de goede richting te geven. Met mijn klanten ga ik aan de slag en geef vooral praktische tips en oefeningen die zij zelf dagelijks kunnen toepassen. Hierdoor kun je voorkomen dat de spanning in het lichaam te veel oploopt en dat het velletje weer strak komt te zitten. Dit neemt niet weg, dat het zeker als je sportgericht met je paard bezig bent, het belangrijk is om hem regelmatig na te laten kijken en behandelen door een fysio/chiropractor. Hierdoor kun je ook blessures voorkomen of juist in een vroeg stadium ontdekken.

Wat kun je doen met voelen en aanraken?

Bij dit paard ben ik eerst gaan inventariseren hoe hij staat en loopt. Vervolgens is het voor mij altijd van belang hoe veel of weinig moeite het paard heeft om op 3 benen te staan. Leunt het op jou of kan hij zijn gewicht goed verdelen over de andere 3 benen. Dit vertelt mij of hij ergens een probleem heeft. Heel vaak zie ik dit terug bij paarden zoals deze, die overal van schrikken.

De staart speelt ook een rol bij de reactie van dit paard. Hij draagt hem strak tegen het lichaam een bij het lopen over een balkje merk je dat hij de kont klemt. Hierdoor struikelt hij dan ook met de achterbenen over de balk.

In dit geval zat de spanning vooral aan de voorkant. Dit paard had moeite met het laten zakken van zijn hals. De ruimte tussen de schouders was er eigenlijk niet. Met deze man ben ik aan de slag gegaan om ruimte te maken tussen de schouders.

Ik ben begonnen met het definiëren van de schouders. Dit kun je makkelijk doen door met de zijkant van je hand de rand van het schouderblad te volgen en voelen of je de hand tussen de hals en schouderblad kunt steken. Hierdoor maak je het paard bewust van de ruimte en kun je hem helpen om de hals te laten zakken. Tenslotte een paard wat altijd het hoofd omhoog heeft, loopt in constante vluchtmodus.

Om te oefenen met het rijden kun je gaan werken met een balansteugel. Hierbij moet je bedenken dat je deze gebruikt om, zoals het woord al zegt, je hem gebruikt om in balans te houden. Je kunt hem gebruiken om te sturen en dan komt de balans mooi van tussen de schouders. Op deze manier hoeft je paard niet in de teugels te hangen en zwaar op de hand te zijn. Als je denkt aan 70% gebruik van de balans teugel en 30% de reguliere teugels, dan kun je deze vooral als noodrem gebruiken.

Tot slot heeft dit muisje een staartje?

Ik geef hier maar wat opties. Er zijn er zoveel, je kunt er een aantal terug vinden in mijn ebook mocht je deze nog niet kennen. Anders kun je op de hoogte blijven door regelmatig een kijkje te nemen op mijn Instagram @oogvoorhetpaard of op mijn facebook pagina @oogvoorhetpaard.

Wil jezelf leren hoe je je paard beter kunt helpen maak dan gelijk een afspraak. Heb je vragen vul dan het formulier in dan spreek ik je snel.

Vrolijke groet,

Anita

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *