paard bang op vreemd terrein

Ken je dat gevoel. Er komt een belangrijke wedstrijd aan en je moet voor die tijd klaar zijn. Je bereid je voor, hebt alles tot in de details uitgewerkt en je zit op schema. Mooi, dan kun je op je gemak de laatste loodjes doen en is de stress al een stuk minder. Tuurlijk het blijft spannend ga je het wel of niet halen of komt er nog wat tussen. Je weet tenslotte dat je paard bang is op vreemd terrein.

Mooi, er is niets tussen gekomen. Op naar de grote dag. Je kleding is wedstrijd klaar, je paard gewassen en geknot. De trailer op geen probleem en bij aankomst op het terrein ook geen probleem. Wel even opletten dat je niet te dicht op andere trailers staat en het liefst niet in de buurt van andere paarden. Het uitladen verloopt soepel. Zo, je bevindt je op vreemd terrein en het eerste deel hebben jullie overleefd.

Dan op weg naar de ring om in te rijden. Oeps, de wind trekt aan, de vlaggen maken geluid. Je paard begint te dribbelen en de neusgaten worden groter, maar is te herstellen. Dan merk je dat je niet de enige bent in de ring en je paard maakt omtrekkende bewegingen langs de andere ruiters. Bij het horen van de omroepster schrikt je paard zodanig dat je nog maar net blijft zitten.

Herken je dit? En ga je dan ook met een ……gevoel de ring in? Je plezier in de wedstrijden worden steeds minder en zelfs thuis ga je steeds vaker met lood in de schoenen naar stal om iets met je paard te doen. Heb je wel een het idee dat je paard je iets wilt vertellen maar je hebt geen idee. Je weet alleen dat jij je plezier aan het verliezen ben en zelfs er aan denkt om de handdoek in de ring te gooien.

Wat kun je doen

Kijk eens naar je paard. Is er iets veranderd in zijn vacht of juist in zijn houding. Kijk eens naar zijn buik.

Voel je paard eens bewust met je handen. Zijn er plekken op het lichaam die warmer zijn of juist heel koud. Kun je de huid wel bewegen of lijkt het op een gespannen tentdoek. Mag je hem wel overal aanraken.

Luister eens naar de ademhaling van je paard. Is deze regelmatig of juist heel onregelmatig. Hoor je een piep. Luister eens naar het vallen van de hoeven. Klinkt het regelmatig of zit er verschil in de lichtheid van het plaatsen van de hoeven.

Wordt bewust van wat je ruikt bij je paard. Hoe is de adem, hoe is de lucht van de urine en van de ontlasting. We vergeten wel eens dat onze neus ook kan fungeren als detective bij ons paard. Soms zit er een subtiele verandering in de lucht rondom je paard en kan het verschil maken in het signaleren van lichamelijke klachten bij je vriend of vriendin.

Heb je dit allemaal gedaan en denk je er is niets aan de hand. Mijn paard stelt zich gewoon aan en ik wil gewoon weer op wedstrijd zonder dat rare gedoe van hem. Dat kan en om je hier mee op weg te helpen heb ik 3 tips voor je die je meteen kunt toepassen en als je dit regelmatig doet dan zul je verschil merken.

3 Tips om toe te passen

Tip 1.

Houdt de schouders en benen soepel door deze in kleine cirkels onder het lichaam te draaien. Dit kun je doen door het optillen van een been als je de hoeven gaat uitkrabben. In plaats vanhem direct neer te zetten draai je nu kleine cirkels onder het lichaam op de plek waar het been hoort te staan. Na het draaien van de cirkels zet je hem heel even op de punt van de hoef neer en je paard moet dit zelf corrigeren.

Tip 2.

Als je je paard leert om zijn hoofd lang en laag te dragen zal hij minder de neiging hebben om overal op te reageren. Paarden zijn nu eenmaal vluchtdieren en lopen van nature met hun hoofd hoog als het spannend is. Jij kunt je paard leren om zijn hoofd omlaag te doen op het moment dat jij dat vraagt.

In het begin kun je dit doen door 1 hand op de hals te leggen en met de andere hand over de lijn of teugels naar benede4n te glijden. Hierdoor krijg je een lichte vraag en hoef je geen druk uit te oefenen op de teugels. Heeft je paard hier moeite mee dan kun je met een lichte knijpbeweging zoals een rups beweegt je een weg omhoog op de hals werken. Dit zal ontspanning geven en zal je paard het hoofd laten zakken. Deze oefening kun je ook vanuit het zadel doen.

Tip 3.

Vaak zijn paarden die schrikachtig zijn sterren in het niet door ademen en hun lippen stijf op elkaar te houden. Als dit gebeurt dan kun je het paard  helpen door voorzichtig met je vinger langs de wang de mond in te gaan en een moment de wang naar buiten vragen. Hierdoor wordt de kauwreflex aangezet en heeft je paard even de tijd om uit de vluchtmodus te komen. Wil je nog meer bereiken dan kun je de onderlip voorzichtig openen en met je vingers over de binnenkant van de lip wrijven. Dit stimuleert de aanmaak van speeksel en zorgt voor een feel-good modus.

 

Ik wens je heel veel plezier met het proberen van deze tips en hopelijk kun je hier al mee aan de slag bij de eerst volgende wedstrijd. Verdere informatie en tips kun je ook vinden in deze blog https://www.oogvoorhetpaard.nl/schrik-en-obstakeltraining/. Wil je meer hulp of meer tips, vul dan het vragenformulier in en dan kan ik je nog meer tips geven tijdens een gratis zoomsessie. Je kunt natuurlijk ook altijd een mailtje sturen naar [email protected].

Foto met dank aan de website chio.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *