Sint-jacobskruid levensgevaarlijk voor je paard!

Weet je, die Sint-jacobskruid, ook wel bekend als Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea), is zo’n typische bloem die er mooi uitziet maar eigenlijk een duister geheim heeft. Hij bevat gifstoffen die behoorlijk schadelijk kunnen zijn voor onze geliefde paarden en andere dieren. Serieus, dat spul is niet om mee te sollen!

Die jacobine, dat is dus de belangrijkste schadelijke stof in dat Sint-jacobskruid. Het zit vooral in de bladeren en bloemen. En als die arme paarden dat naar binnen werken, dan is het feest. Het gif hoopt zich op in hun lever en kan flinke gezondheidsproblemen veroorzaken. En het hangt af van hoeveel gif ze binnenkrijgen en hoe lang ze eraan blootgesteld worden. Best belangrijk om te weten, toch?

Effecten bij vergiftiging door Sint-jacobskruid

Maar wacht even, wat zijn nou eigenlijk de effecten van zo’n vergiftiging? Nou, ik zal het je vertellen. Ten eerste kan het de lever beschadigen. Die mooie lever van ze kan dan niet meer zo goed functioneren, en dat kan leiden tot ontstekingen of erger nog, leverfalen. Geen pretje, geloof me.

Maar daar houdt het niet op. Nee hoor, er is meer. Paarden die vergiftigd zijn, kunnen gewichtsverlies ervaren. En nee, dat heeft niets te maken met hun dieet of hun eetlust. Het zijn gewoon die nare gifstoffen die hun spijsvertering en stofwisseling in de war schoppen. Niet echt de bedoeling, toch?

En dan hebben we nog die neurologische symptomen. Ja, serieus, paarden kunnen dan rare dingen gaan doen. Trillende spieren, ongecoördineerde bewegingen, ze raken compleet gedesoriënteerd en sommigen krijgen zelfs toevallen. Dat zijn geen grappen, het wijst op serieuze schade aan het zenuwstelsel.

Alsof dat nog niet genoeg is, die leverproblemen kunnen ook nog eens hun immuunsysteem verzwakken. En ja, je raadt het al, dat betekent dat ze vatbaarder worden voor infecties en ziektes. Het is alsof ze een extra ticket hebben gekregen voor het ziekenhuis. Niet bepaald iets om blij van te worden. Geloof me, I’ve been there, done that. Niet dat ik weet dat het door deze rakkers kwam maar in deze blog kun je er meer over lezen.

Maar laten we het ook even hebben over de behandeling. Dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn, afhankelijk van hoe erg de symptomen zijn. Dus als je vermoedt dat je paard Sint-jacobskruid heeft verorberd, dan is het tijd om de dierenarts te bellen. Die kan je precies vertellen wat te doen en in ernstige gevallen kan het zelfs nodig zijn om je arme viervoeter op te laten nemen in het ziekenhuis.

Voorkomen is beter dan genezenSint-jacobskruid, jacobskruid, leververgiftiging

Maar hé, laten we niet vergeten dat voorkomen beter is dan genezen. Dus zorg ervoor dat de weiden waar je paarden grazen vrij zijn van die venijnige plant. En check regelmatig of er niet stiekem toch eentje is opgedoken.

Als je er een spot, haal het dan als de wiedeweerga weg! Maar wees voorzichtig bij het verwijderen van Sint-jacobskruid, want je wilt niet zelf per ongeluk met dat spul in aanraking komen. Gebruik handschoenen en zorg ervoor dat je het volledig uit de wortel trekt om hergroei te voorkomen. Je wilt immers niet dat die giftige verrassing terugkomt om je paard te besluipen! Vergeet ook vooral niet om het kruid niet op de mesthoop te gooien, maar gooi het in de prullenbak. Dit voorkomt dat het weer op andere plekken opduikt.

En laten we eerlijk zijn, het is beter om problemen te voorkomen dan ze achteraf te moeten oplossen, toch? Dus zorg ervoor dat je paarden niet in de buurt van weiden kunnen komen waar Sint-jacobskruid groeit. Plaats stevige hekken en zorg ervoor dat er geen mogelijkheid is voor de ondeugende viervoeters om een hapje te nemen van die verraderlijke bloemen. Is het Sint-jacoskruid al een pest hou het dan bij en zorg dat je paarden altijd te eten hebben op het land, zodat ze niet van deze rakkers hoeven te genieten.

Wat doet Sint-jacobskruid nog meer

Maar laten we even serieus zijn. Stel je voor dat je paard die mooie bloem ziet en denkt: “Hé, dat ziet er smakelijk uit!” en er vervolgens van begint te snoepen. Denk je eens in wat er kan gebeuren! Het kan leverschade veroorzaken, wat resulteert in verminderde leverfunctie en ontstekingen. En laten we niet vergeten dat gewichtsverlies ook op de loer ligt. Niemand wil dat hun paard eruitziet als een uitgehongerd skelet, toch?

En laten we de neurologische symptomen niet vergeten. We willen geen paarden die zich gedragen als dronken dansers, met trillende spieren en ongecoördineerde bewegingen. Dat zou gewoonweg belachelijk zijn! En laten we ook niet vergeten dat een verzwakt immuunsysteem betekent dat je paard vatbaarder is voor allerlei nare infecties. We willen allemaal dat onze paarden gezond en gelukkig zijn, toch?

Dus onthoud, wees waakzaam en houd je ogen open. Controleer regelmatig je weiden op Sint-jacobskruid. Als je het ziet, verwijder het dan veilig en zorg ervoor dat je paarden er niet bij kunnen. Neem geen enkel risico als het gaat om de gezondheid van je paarden. Ze verdienen het allerbeste!

Laten we samen zorgen dat onze viervoetige vrienden veilig en gelukkig zijn. Geen Sint-jacobskruid, geen zorgen! Wil je op de hoogte blijven van mijn speurtocht kijk dan op mijn Instagram of facebookpagina.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *