Mijn paard blijft wegschieten tijdens het rijden

Ken je dat? Je hebt les en je gaat met veel plezier aan de slag. De bak is lekker leeg terwijl je aan het inrijden bent. Maar dan. Je les begint en je instructrice komt de bak in. Eerst was jij rustig, maar nu weet je dat de kans groot is dat het weer een springfestijn? gaat worden. Je let op je ademhaling en denkt aan alles wat je instructrice je heeft verteld over zijn reactie. Maar toch. Jij bent op de volte aan het rijden en je komt daarbij langs de instructrice en ineens vliegt hij er vandoor. Je wist het en gaf expres al meer been om de focus op jou te houden. Je baalt dat je het weer niet voor kon zijn en hij weer wegschiet.

Welk moment schiet hij weg??

Heb je wel eens gekeken naar de omstandigheden van het wegschieten.
• Is het misschien omdat jullie langsrijden en de instructrice iets zegt?
• Heeft ze een microfoon en jij geen oortje in?
• Staat ze heel stil in een hoekje en komt ze ineens in het zicht van je paard.

Oh, er zijn zoveel dingen om naar te kijken en rekening mee te houden. Je paard schrikt nooit zomaar en schrikt zeker niet om het schrikken.
Vaak krijg je hierop als antwoord; dit is aangeleerd gedrag! Of, je bent niet streng genoeg! Wie is nou hier de leider, of is het meer met een lange ij? Zijn jullie misschien allebei de lijder in dit geval. Jij, omdat je baalt en hij, omdat hij toch paniek ervaart.

Wegschieten voorkomen??

Zijn er misschien signalen die je hebt gemist, vraag je jezelf af. Ik zag het toch aankomen? Echt? Als dit het geval is en je reactie niet genoeg was is het toch tijd om eens verder te kijken. Misschien kun je je paard op een andere manier ondersteunen. Er zijn verschillende manieren om je paard te helpen en deze reactie aan te pakken. Eén ervan is op zoek gaan naar de spanning in het lichaam van je paard.
Bijvoorbeeld: Hoe is zijn staart? Kun je die makkelijk bewegen en optillen? Of trekt hij hem zo strak mogelijk tegen zijn lichaam aan. Als een paard een hele strakke staart heeft, kun je hem helpen door regelmatig zijn staart in een halve maan heen en weer te bewegen. Dit maakt dat er meer ruimte in de achterhand komt en er dus weer minder spanning in het lichaam.

Weet jij het ook niet meer en ben je het zat om zo door te blijven ploeteren. Altijd dat wegschieten. Ik kijk graag eens met je mee! Vul dan dit formulier in en dan kunnen we samen kijken of we tot een oplossing kunnen komen, die bij jou en je paard passen.

Heb je zelf tips om je paard rustig te houden? Dan zou ik het super fijn vinden als je deze hieronder zou willen delen. Denk je dat je iemand blij kan maken met mijn tips stuur deze blog dan vooral door.

Meer weten over mij. Volg me dan op Instagram@hayanitajanssen of Like mijn pagina op Facebook

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *