deken of geen deken

Nu de temperaturen weer gaan schommelen gaat het gedrag van veel schrikachtige paarden ook weer schommelen. Hoe kan dit dan?

Koukleun

Door de kou en zeker bij warmbloedige paarden wordt het lastiger om hun op temperatuur te houden terwijl ze stilstaan of juist in de openlucht zijn. Openlucht is al iets makkelijker omdat ze zelf vrij kunnen bewegen. Dit is niet het geval bij de paarden die veel op stal staan of boxrust hebben. Dit heeft invloed op de lichaamstemperatuur.

Denk maar eens wat er met jezelf gebeurt als je zelf de hele dag stil zit achter de computer. Ik krijg altijd koude voeten en koude handen. Als dit gebeurt heb ik het de hele dag koud.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben geen echt zomer type. Dus ben wel blij dat het wat kouder wordt. Ik vind ook het kleuren van de bomen ook super mooi.

Helaas zijn er natuurlijk door de warmte en droogte al wel aardig wat bomen kaal. Maar moeder natuur is nu al druk bezig om het met de nattigheid goed te maken. Heel fijn voor de natuur, wat minder fijn voor mij en velen met mij die het vooral moeten hebben van buiten werken en in de buitenbak moeten zijn.

Mijn paard gaat in de paddock en is een spanjaard. Gelukkig is hij zwart. Toch wil hij alleen maar rollen, dus zijn we hem aan het wennen aan een deken. Nu de temperatuur zakt begint zijn vacht aardig te groeien.
Tuurlijk een wintervacht heeft hij nodig, maar hij is nog jong en we werken niet zo heel lang met hem, dan is het niet handig. Hij raakt snel bezweet en dan heb je uren wandelen nodig om hem weer droog te krijgen.

Een deken leren dragen is dus wel fijn om hem in stal te laten drogen. Gelukkig heb je ook van die fijne regendekens met een fleece voering en loopsplitten voor de schouder vrijheid. Je hoeft dan niet meteen te gaan voor een enkelvoudige regendeken die geen vocht opneemt. Deze is trouwens wel super handig voor in de paddock, kan die lekker rollen zonder al te veel poetswerk op te leveren.

Deken of geen deken

Goed ik dwaal een beetje af geloof ik. In ieder geval zul je merken dat als je een rillig paard hebt dit dus erger gaat worden, met het zakken van de temperatuur en zeker in de nacht.
Als je een goed passende deken bij je paard kunt omdoen dan kan ik je dit wel aanraden. Kan dit niet dan zou ik kijken hoe je voor een beschutte plek kunt zorgen. Dit hoeft natuurlijk niet meteen, maar hou gewoon de temperatuur in de gaten en let op het gedrag.

Als ik naar mijn stal kijk, dan is het een buiten stal en heeft deze geen vaste dichte wanden, maar is hij overal open. Het is dus fijn om een stukje te hebben waar hij niet constant op de wind staat.
Toen Tommy nog leefde had ik vaak bij hem een recuptex deken om en dan ook met hals. Dit was voor hem de ideale deken om warm te blijven en hoefde ik niet meteen een 300 grams deken op te doen. Door de hals had hij dan ook geen last van de wind.

Waar het hem vooral ook mee hielp was zijn stress. Voor hem was dit een soort relax deken en daar ben ik erg dankbaar voor. Het fijne is ook dat Onix hem voor nu even past. Straks als hij meer spieren gaat ontwikkelen dat hebben we een andere versie nodig. Maar, voor nu merk ik dat ook hij er relaxed van wordt en tijdens en na het dragen heerlijk aan het gapen is.
Wil je meer weten over de deken dat kun je hier een link vinden om meer te lezen over deze deken van Bucas.

Dus of je nu gaat voor een pyjama of een deken, dat is helemaal aan jezelf. Ik weet wel dat het een beetje kan helpen om je paard minder last van de weersverandering en dus gedragsverandering te laten hebben. Heb je hier vragen over dan kun je me altijd hier een berichtje sturen. Heb je een paard die zijn dekens stuk bijt dan kun je hier meer over lezen in mijn blog Mijn paard bijt zijn dekens stuk

Ik ben heel benieuwd wat jij doet om met de veranderingen van het weer om te gaan en je paard te helpen. Zou je dit hieronder met mij willen delen? Het is altijd fijn om meer dan alleen mijn visie te weten.

Samenwerking:

Wil je nog een goede regendeken kopen dan kun je met de volgende link bij De Kroo ruitersport terecht voor een tijdelijke actie . Met de kortingscode: OUTLET20 krijg je 20% korting op alles in de online Outlet store. Als je op deze link wilt gebruiken ben ik je erg dankbaar, want dan help je mij ook een beetje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *