HorseEvent Youth 2022

Afgelopen weekend was het eerste weekend van HorseEvent. Dit was de Youth versie.

Aan mijn kraam heb ik meerdere mensen mogen ontvangen en vertellen over wat ik doe. Maar vooral waarom ik doe wat ik doe. Mijn visie delen over het feit dat er geen gevaarlijke paarden zijn, maar gedragsproblemen wel.
Een aantal keren kreeg ik terug dat mensen al veel geprobeerd hadden met hun pony en dat als er een training voorbij kwam zij deze gingen doen. De training werkte perfect en zij kregen dan ook het paard mee naar huis zonder dat hij met moeite de trailer opging of juist zo onder het vliegen gordijn en over het plastic liep.

Helaas waren de resultaten voor sommige van hen maar van korte duur. Dat is logisch naar mijn mening. Ten eerste moet je vooral dingen blijven herhalen. Het hoeft niet elke dag maar wel regelmatig. Alleen ben ik van mening dat een paard niet kan leren als hij gestrest is. Hij kan dingen uitvoeren, maar heb je dan wel opgelet op de stress signalen. Weet je waar je op kunt letten. Zo niet dan heb ik hier een blog overgeschreven 5 redenen om te observeren. En op mijn YouTube kanaal kun je hier een video vinden 10 pijnsignalen bij paarden, https://www.youtube.com/watch?v=OMiLRLsqQq8&t=8s.

Voor de meeste van de mensen kwam de vraag hoe hun paard in hun vel zat en hoe het bewegen ging als onverwachts. Dit was iets waar zij niet heel veel aandacht aan besteed hadden. Kijk, zelfs wij hebben een beetje stress nodig om te groeien en daar weet ik alles van. Mijn coach zegt altijd; je moet er een beetje buikpijn van krijgen, maar niet van aan de race gaan. Voor paarden geldt dit ook. Stress zorgt voor groei. Maar er is stress en te veel stress.

Chuncking it down

Als je iets wilt bereiken dan kun je het vaak beter in hele kleine stapjes doen. Dit zorgt er voor dat je de stress in de hand houdt en als je de stapjes klein houdt kun je vaak sneller door naar de volgende stap. In plaats van grote stappen snel thuis. Ja dat ben je wel, maar ook weer snel terug bij af of het is zelfs erger geworden.

Dus mijn advies is; kijk naar je paard. Is hij gespannen of is hij juist ontspannen. Hoe is de huid, kun je deze makkelijk bewegen of heeft hij een strakke Levi’s 501 aan. Als dit het geval is zou ik eerst deze uittrekken en kijken of je hem zelf past en daarna ga je aan de slag met oefeningen om je paard losser in zijn vel te krijgen.

Je zult er versteld van staan hoeveel bewegingsruimte de huid kan hebben. Maar door het vragen en soms zelfs eisen trekken we een paard zo strak in zijn vel dat het lichaam alleen maar die herinnering heeft. Het is dan jouw taak om te zorgen dat de herinnering van ruimte weer wakker gemaakt wordt en juist hier kan ik je mee helpen. Is Dit iets wat jij herkent bij jou paard zou jij dit dan hieronder met mij willen delen. We kunnen altijd van elkaar leren.

Samen aan de slag.

Ik ga met jou op zoek naar de spanning en ontspanning van je paard. Ik leer je handelingen om het zelf te doen en geef je tips hoe je deze kunt inzetten bij oplopende spanning. Dit kun je dan op en naast je paard doen. Ik beloof je dat een ontspannen paard veel minder snel in Piet Paniek modus gaat en jij kunt genieten van jou Charlie Cool.

Wil je meer weten vul dan het vragenformulier in of stuur een mailtje naar [email protected]. Vergeet ook niet om eens een kijkje te nemen op mijn YouTube kanaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *