Angstig paard aan de medicijnen

Moet mijn angstig paard aan de medicijnen?

Vanmorgen was ik een Podcast aan het luisteren van Lewis Howes The School of Greatness en hierbij had hij een interview met verschillende mensen over wat Je kunt doen om een beter mentale gezondheid te bereiken. Een van daarvan was Dr. Caroline Leaf zij vertelde; dat wij geleerd hebben In de huidige wereld, mentale problemen vaker ziektes zijn, zoals PTSS of Bi-Polar en al dat soort dingen. Maar dit is eigenlijk wel heel oneerlijk, want we halen gemiddeld 10 tot 25 jaar van iemands levensverwachting af door er een label op te plakken. Er gebeurt iets dramatisch in hun leven en dan plakken we er maar een sticker op en waarom? Omdat we getraind zijn om naar de symptomen te kijken en niet naar waar het vandaan komt.

Het zou eerder zo moeten zijn dat we kunnen zeggen; Ik begrijp wat je me vertelt, ik voel met je mee. Maar wat kunnen we daaraan doen zodat jij overweg kunt gaan met die gevoelens. Zonder dat we er medische middelen in gaan stoppen, de gevoelens afvlakken, want dat gebeurt vaak. Maar, je iemand helpt meer door zijn gevoelens te erkennen en daar tools voor geeft om mee aan de slag te gaan. Om meer rust in hun lichaam kunnen creëren. En dat dan de onbalans In het lichaam ook weer minder wordt en dat dat geld voor dieren net zo.

Paarden die kunnen ook traumatische ervaringen hebben. Bijvoorbeeld door een val of het stoten van het hoofd tijdens het laden. Verkeerd behandeld zijn door de hoefsmid of een ongeduldige ruiter.

Weet je, Er zijn zoveel dingen waarvan ook wel eens vergeten om te kijken naar het paard zelf en hoe kunnen we hier dan mee omgaan? Omdat te doen kunnen we effectief gaan trainen en kijken hoe we het paard kunnen helpen. Wat zou jou helpen en dan is het een soort van desensibiliseren, een moeilijk woord, en ik weet ook niet of we dat dan wel zo moeten doen, Maar we leren ze wel omgaan met hun reactie, het vluchtinstinct.

Wat het onderzoek aangeeft kunnen we ook toepassen op de paarden

Om weer terug te komen op dat onderzoek. Wij mensen hebben ook de neiging om in een van de verschillende reacties te schieten. En sommigen gaan zo in hun beleving op dat ze psychische aanvallen krijgen. Maar wat gebeurt er in het lichaam en hoe kun je een weg vinden om een niet schadelijke oplossing te vinden. In dit geval is het vaak praten met en luisteren naar deze mensen. Laat dit nu hetzelfde werken bij paarden.

Okay, van belang is vooral lichamelijk ongemak uit te sluiten. Zijn er geen wonden of blessures. Past het harnachement goed en kan het dier vrij bewegen. En dan bedoel ik niet in de meest vrije zin van het woord 24-7 buiten lopen. Ik zal je gelijk uit de droom helpen.

Er zijn meer paarden dan stallen met uitloop of Paddock Paradise. Idealiter zou ieder paard lekker lang mogen buiten staan en bewegen. Maar ik ben een beetje klaar met het feit dat iedereen wordt afgezeken op het moment dat zijn paard niet minstens 16 uur buiten loopt. Ja, 1 uur per dag beweging is niet genoeg en is ook sneu. Dit zou niet moeten mogen. Maar als je bijvoorbeeld in de Randstad woont en wel een paard hebt, dan doe je met wat je kunt vinden, Veel mensen doen hun best en helpen elkaar om de paarden zoveel mogelijk beweging en frisse lucht te geven.

En dan het gezeur over het eten. Oh ja, eten is natuurlijk van belang en voldoende en goed voedsel is ook voor hen van belang. Vers water is ook zo een ding en zeker nu het weer warmer en zo droog is. Hier heb ik trouwens nog een leuke YouTube video van, deze kun je vinden op https://youtu.be/8-oUeeOzOrI.

Erkennen en opties aanbieden

Maar goed, ik dwaal af en wil er zeker geen rant van maken. Het vlucht instinct is iets waar we het paard mee kunnen helpen door hem andere opties aan te bieden. We kunnen beginnen met het laten weten dat we het gevoel snappen en dan zonder al te zweverig te worden. Dit is wel heel wat anders dan het gevoel bevestigen.

We erkennen en gaan vervolgens opzoek naar een andere manier van reageren. Dit kunnen we dan doen door andere dingen te vragen en vervolgens wel doorgaan. Dus als hij bijvoorbeeld smalle doorgangen lastig vindt en daar doorheen vliegt. Ga je aan het werk met het oefenen van het stilstaan en stapsgewijs de doorgang kleiner te maken. Je erkent dat hij het moeilijk vindt, maar door de stappen kleiner te maken kun je hem leren om anders te reageren en laten ervaren dat het helemaal niet spannend hoeft te zijn.

Een paard meer opties geven. Meer rust in zijn lichaam geven, wat wel heel belangrijk is, zeker bij paarden die heel angstig of gestrest zijn. Die zitten vaak zo strak in hun lichaam dat je? Ja, dat wil je gewoon een beetje ruimte geven. In plaats van dat de huid aanvoelt als een schuurpapiertje, wil je het graag dat het als een spons laten voelen. Wil je meer weten vul dan het vragenformulier in en dan kunnen we een afspraak maken. Tijdens een zoomgesprek kijk ik met je mee en deel ik een aantal tips met je die je direct kunt toepassen en je verschil zult merken.

Vrolijke groet,

Anita

Voor de aflevering met o.a Dr. Caroline Leaf kun je gaan naar https://lewishowes.com/1290.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *