Spannend als een emmer water

Laatst kreeg ik een vraag van een klant. Deze deed mij denken aan het gezegde ”de druppel die de emmer doet overlopen”.

Mijn merrie vind alles spannend?

Sinds vorig jaar juni heb ik een nieuw paard, en zij heeft erg ‘eigen’ dingetjes in haar gedrag die ik niet zo goed snap.

De eerste week bij ons ging eigenlijk heel goed, geen gekke dingen. Sinds die week erna begon het probleem met achter in de binnenbak. Ineens was het daar spannend. Erheen lopen lukt opzich wel, maar als ik met haar aan het werk ben blijft ze heel erg loeren naar de achterzijde. Sindsdien heeft ze deze opgewonde reactie telkens zowel bij het rijden als met wandelen of longeren. En doet dit in elke bak waar ik kom. Waarbij zij deze reactie alleen achter in de bak laat zien. Voorin is niets aan de hand en is ze super geconcentreerd op mij. We oefenen op de ontspanning en dat gaat voorin dus goed, maar zodra je van voor voorin naar de achterzijde rijdt, krijgt ze veel spanning in haar lijf en is de focus weg.

Op de voltes valt ze op de binnen schouder omdat de achterzijde spannend is. Van mijn instructrice heb ik een oefening gekregen om haar aandacht weer bij mij te krijgen en dat helpt best goed gelukkig. Alleen de spanning achterin blijft maar hangen! Maakt niet uit hoe vaak ik in de bak rijd of alleen voorin bezig ben. Of ik me er veel mee bezig hou of juist negeer. Zij blijft loeren en schrikken van elk geluidje.

Wat je kunt doen

Als antwoord hierop zou je kunnen reageren met ‘maak alles voor in de bak spannend en creëer achterin juist een rustmoment’. Toch is het belangrijk om door te vragen naar de omstandigheden en de momenten waarop dit gebeurt. In dit geval loopt er buiten een pad waar de paarden naar de longeerbak gaan. Tevens ligt ook de hooi en stro opslag hier en komen er dus geregeld vrachtwagens langs. Dit heeft invloed op de reactie van je paard.

De druppel die de emmer doet overlopen?

Maar het kan ook zijn dat er weinig gebeurt achter in de bak en dan als er eens iets gebeurt, je paard hiervan schrikt en zal deze dat onthouden. Het ligt aan de mate van de spanning in je paard op dat moment hoe hij het ervaart. Een emotie (flight, fight, freeze of fidget) duurt maar 2 minuten, alles wat langer duurt is wat een paard opgeslagen heeft in zijn systeem.

Je kunt de spanning in het lichaam zien als een emmertje. Bij iedere gebeurtenis groot of klein komt er een druppel water in de emmer. Als we bijvoorbeeld kijken naar onze hersenen dan kunnen we 7 dingen opslaan. Daarna ervaren we wel, maar slaan we niets bewust op. Dit geldt ook voor de paarden. Telkens als er iets gebeurt wordt de reactie groter tot dat de emmer overloopt.

Dus; heeft jouw paard een relaxte poetsbeurt gehad en daarna kun je zonder problemen opzadelen, is de kans kleiner dat hij zal reageren. Maar, ga je poetsen en de vuilnisbakken worden geleegd. Er staat een paard te trappen omdat deze ook aandacht wil. Of jij laat tijdens het opzadelen alles uit je handen laat vallen, dan kun je er wel zeker van zijn dat je paard een reactie zal vertonen als er een paard uit zijn bol gaat in de longeercirkel of de hooiboer langskomt.

Oorzaak en gevolg?

Het is belangrijk om oorzaak en gevolg van elkaar te scheiden en op zoek te gaan naar de kleinste details. Hierdoor krijg je meer inzicht in de reactie van je paard en kun je dus beter inspringen. Wat is een van de belangrijkste inzichten in jouw paard? Wat vindt jou paard spannend? Zou je dat hieronder met mij willen delen, dat zou ik fantastisch vinden en dan kunnen we samen nog meer mensen helpen.

Wil je meer tips dan kun je hier mijn nieuwste E-book downloaden als je dit nog niet hebt gedaan. Weet je misschien iemand anders die iets aan deze tips zou hebben. Dan zou ik het super vinden als je deze blog wilt delen.

Wist je al dat je me kunt volgen op Instagram of via mijn facebook pagina op de hoogte kunt blijven van de tips die ik regelmatis deel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *