Verander je gedachten, verander het gedrag van je paard

Woorden zijn belangrijk. Hoe graag plakken wij geen label op mens en dier als het aan komt op gedrag? “Oh dat is een echte ADHD’er of als het op een paard aankomt. ‘Hij is koppig’ of ‘Hij is dominant.’

Hoe eerlijk is een label eigenlijk

Hoe eerlijk is het om iemand of een dier op zijn karakter te labelen. En een reactie niet te beoordelen naar de situatie, waarin je paard zich op dat moment in bevindt.

Hè, weet je, mij moet je ’s avonds laat ook niet bellen. Of ik neem niet op en als ik het wel doet is het niet altijd even vriendelijk. Mijn reactie hangt helemaal af van de persoon die belt en of ik deze ken of niet. Hetzelfde is met het zien van chocolade. Als ik na een lange stressvolle dag iets van chocolade tegen kom, is de kans 100% dat ik het op eet. Maar, is het een relaxte dag, dan zou het zo maar kunnen zijn dat het me niets boeit en dan blijft het liggen voor een volgend moment.

Gedrag is iets anders dan karakter

Ik heb inmiddels geleerd en ervaren dat de manier waarop jij naar je paard kijkt en hoe je over hem praat, dit invloed heeft op je reactie op zijn gedrag. Maar ook jouw eigen vermogen om het gedrag in andere banen te leiden. Wanneer je er een label op plakt is het ook weer lastig te verwijderen. Lees ook mijn andere blog over Empatisch vermogen om nog meer te weten te komen over hoe wij denken en gedrag met elkaar verbonden zijn.

Door te werken met mensen als Linda Tellington-Jones en Robyn Hood, heb ik geleerd om zonder vooroordelen te kijken naar een paard. Het geeft je echt de mogelijkheid om te handelen in plaats van te reageren. Hierdoor maak je een pad voor succes vrij voor jezelf, maar vooral ook voor je paard.

Visualiseren! Of is dat te zweverig voor jou?gedachten, gedrag

Wanneer jij kunt denken en zien dat je je doel al bereikt hebt. En de emoties kunt voelen die daarbij horen als je ‘het perfecte paard’ zou hebben. Dan kun je nu al genieten van het gevoel en de extase, die je zou voelen als je daar eenmaal naar toe gegroeid bent met je paard.

Het gedrag van jouw paard, en dit merk ik zelf ook iedere dag weer, wordt beïnvloed door de volgende 5 delen van jou:

  • Je verwachtingen op dat moment.
  • Je houding. (Denk aan het gezegde: ‘met het verkeerde been uit bed gestapt’)
  • Je ademhaling. Als dingen moeilijk of spannend zijn, houden we vaak onze adem vast.
  • Je intentie. Als je denkt dat het niet gaat lukken, dan lukt het je ook niet.
  • Heldere communicatie. Je lichaam en woord moeten dezelfde taal spreken.

Wanneer jij, in je hoofd en je hart, het plaatje van jouw ‘perfecte paard’ bewaard. Dan geef jij, je paard de mogelijkheid om te veranderen en jouw wens uit te laten komen.

Tot slot

Probeer eens heel bewust adem te halen. Vervolgens naar je paard te lopen. Dan bijvoorbeeld het plaatje in je hoofd te houden, dat je paard jouw gedag komt zeggen, als hij dit normaal niet doet. Kijk dan eens wat er gebeurt. Neem de tijd om dit bewust te gaan doen en ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen, Je hebt echt zelf de mogelijkheid om het gedrag van je paard te beïnvloeden.

Natuurlijk ben ik heel benieuwd naar je ervaringen en die lees ik dan ook graag terug in de reacties. Of je kunt me ook een mailtje sturen naar [email protected].

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *