Waarom Paarden Onrustig Kunnen Zijn bij het Opzadelen

Herken je dit: Je legt het dekje op je paard en draait je om, om het zadel te pakken. Zoef! Daar schoot je paard langs je heen, door de deuropening naar buiten. Je kunt dan zeggen; had hem dan ook vast gezet of had je de deur niet goed dicht gedaan, zeker. Maar, wat ook het geval is, dit doet er niet toe.  Het is een veelvoorkomende situatie waarbij paarden onrustig worden tijdens het opzadelen, en het kan voor paardeneigenaren soms een bron van zorg of frustratie zijn. Laten we de verschillende aspecten van dit gedrag eens nader bekijken en mogelijke oorzaken identificeren.

Spanning en Stress tijdens het opzadelen:

Wanneer een paard onrustig wordt bij het opzadelen, kan spanning en stress een belangrijke factor zijn. Omdat het vooruitzicht van een rit kan spanning opwekken bij het paard. Vooral als hij niet comfortabel is met het rijden of als hij eerdere negatieve ervaringen heeft gehad. Deze spanning kan zich manifesteren in verschillende vormen van gedrag.

  • zwiepen met de staart.
  • rollen met de ogen, veel oogwit.
  • stampen met de voeten.
  • onrustig bewegen.
  • Oren plat in de nek.
  • In extreme gevallen kunnen ze dus ook wegrennen.

Fysiek Ongemak door het Zadel:opzadelen

Een ander aspect om te overwegen is of het paard fysiek ongemak ervaart door het zadel. Een slecht passend zadel kan drukpunten veroorzaken en pijn veroorzaken, wat resulteert in ongemak en onrustig gedrag. Ook kan een onjuist geplaatst of slecht onderhouden zadel bijdragen aan dit probleem. Het is belangrijk om regelmatig het zadel en de zadelpassing te controleren om ervoor te zorgen dat het comfortabel en geschikt is voor het paard. Gek genoeg hebben dekjes en pads ook invloed . Als je een dekje hebt met harde stukjes of eentje die veel schuift en voor wrijving zorgt, zal je paard je dit ook niet in dank afnemen. Lees hier ook meer over in mijn blog moeite met aansingelen of het zadel.

Communicatie en Emotie tijdens het opzadelen:

Paarden communiceren vaak via subtiele lichaamstaal, en onrustig gedrag tijdens het opzadelen kan een vorm van communicatie zijn. Rollende ogen, platgedrukte oren en stampende voeten kunnen allemaal signalen zijn van ongemak, angst of frustratie. Het paard kan proberen zijn emoties te uiten of aandacht te vragen voor een bepaald probleem. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en te interpreteren om het welzijn van het paard te waarborgen. Kijk, voel en luister vooral naar je paard. Gedrag heeft altijd een oorzaak.

Gewoontegedrag en Training:

Sommige paarden ontwikkelen gewoontegedrag tijdens het opzadelen, vooral als ze negatieve ervaringen hebben gehad in het verleden. Dit gedrag kan worden versterkt door herhaling en kan moeilijk te doorbreken zijn. In dergelijke gevallen kan het nodig zijn om opnieuw te trainen en positieve associaties met het opzadelen op te bouwen. Consistente en geduldige training kan helpen om het vertrouwen van je paard te herstellen en onrustig gedrag te verminderen.

Conclusie:

Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van onrustig gedrag tijdens het opzadelen en de mogelijke oorzaken te begrijpen. Door het identificeren van de bron van stress of ongemak en het nemen van gepaste maatregelen, kun je ervoor zorgen dat je paard comfortabel en ontspannen blijft tijdens het opzadelen en rijden. Een goede communicatie en een goed begrip van het gedrag van je paard zijn essentieel voor een gezonde en harmonieuze relatie tussen je paard en jij. Wil je hulp of meer weten dan kun je altijd een mailtje sturen naar [email protected] of neem een kijkje op mijn Instagram @oogvoorhetpaard of Facebook Oog voor het paard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *