Vanmorgen was ik bij een van mijn klanten en vandaag was zij zelf ook aanwezig. We hadden eindelijk weer eens de tijd om samen bij te kletsen en met de paarden aan de slag te gaan. Bij sommige klanten kom ik al een hele tijd om de paarden soepel te houden en zij is er één van. Dus vaak is zij niet meer aanwezig en ga ik zelf met de paarden aan de slag.

Zij vertelde mij dat ze tegenwoordig met zoveel plezier op haar paard rijdt zonder zich druk te maken over de weersomstandigheden. Terwijl dit altijd wel de oorzaak was van het wel of heel vaak niet rijden.

Hij draaide om bij iedere windvlaag

We hadden over het verschil wat er inmiddels is ontstaan in het avontuur wat zij iedere dag opnieuw beleefde met Fugaz. Het was namelijk altijd zo dat zij eerst door de bak moest wandelen voordat zij er op kon of überhaupt denken aan rijden. Heel vaak was het weer een reden om dit niet te doen. Want Fugaz heeft de neiging om weg te springen als hij maar iets hoort. Of omdraaien als hij een windvlaag van achteren voelde.

Vertrouwen en onderhouden

Waar ik vooral met hem aan gewerkt heb is het meer vertrouwen krijgen in zijn eigen lichaam. Dus heel veel gewerkt aan ontspanning als het spannend dreigt te worden of is. Soms ging dat gepaard met de voorbenen in de lucht. Maar steeds vaker is het vooral hem leren dat er andere opties zijn en dit dan gecombineerd met hem laten voelen wat ontspanning is.

Het is nu vooral onderhouden wat ik doe of soms tackelen we extra dingen zoals de bonen verwijderen. Er zijn ook dagen dat ik hem eerst ontspan en daarna vraag of hij zich wil inspannen met longeren. Maar voor mij is het dan van belang dat het vanuit de ontspanning gaat en ik wil vooral geen kokergeluiden horen. Doe ik dit wel dan ga ik weer een aantal stappen terug en vraag het weer opnieuw.

Ieder succes moet je vieren

Dit zijn de successen die er nu voor zorgen dat de klant verteld dat ze nu direct kan gaan rijden op de momenten dat zij besloten heeft om te gaan rijden. Ze hoeft niet meer eerst door de bak te wandelen en ook geen veilige haven meer te maken in de bak. Ze zijn zelfs op stap geweest naar het strand. En dat is toch heel fijn als het strand nog geen 10 minuten lopen van je huis is. Hoe tof is het om te horen dat het plezier weer terug is in het paardrijden.

Is plezier belangrijk? Wat vindt jij?

Hoe belangrijk is voor jou het werken vanuit de ontspanning en zou je mij dit willen laten weten in een reactie hieronder. Ik ben je dankbaar en je helpt me gelijk om weer nieuwe inspiratie op te doen. Denk je dat er iemand is die ook een stuiterend paard heeft met wind en regen, deel dan dit verhaal en misschien kan dit haar helpen om te zien dat het wel mogelijk is om je dromen waar te maken.

Ik zie je graag bij een volgende blog. Kun je niet wachten dan kun je me vinden op instagram of facebook. Heb je vragen vul hier dan het formulier in of stuur een mail aan [email protected].