Een ontspannen paard is goud waard

Het is de dag van je wedstrijd je heb nog maar 2 winstpunten nodig voor dat je van M naar L mag. Je komt aan op de betreffende stal en ga netjes inrijden. Hier is geen vuiltje aan de lucht en loopt je paard zonder al te veel op te kijken en te snorten zijn rondjes. Behoorlijk ontspannen voor zijn doen. Nou dat valt mee.

Nu ga je naar de binnen ring en loop je rustig in stap naar de X om halt te houden en te groeten. Terwijl je weg loopt voel je dat er meer druk op de teugels komt en heb je het gevoel dat er een bom aan het ontstaan is.

Snel kijk je om je heen en tja, daar staan 2 hele grote poepbakken bij een witte deur. Thuis heb je ook van die dingen in de bak en zijn ze heel tam, maar hier, hier zitten er 2 grote leeuwen in. Op het moment dat je weg loopt naar de c loopt bij jou het zweet over je rug naar je bilnaad en springt je paard weg.

Hij gaat in zijn achteruit en bij iedere stap gaat hij op de rem en tijdens beide proeven komt hij niet meer van die rem af. Je bloed kookt en al die moeite is weer voor niets geweest. K…. knol.

Spanning versus ontspanning

Dit is het verhaal van een van mijn klanten en zij heeft dit een aantal maal beleefd, voordat wij contact hadden. Haar wens is om samen naar de Z te groeien, maar al dat wild in die bakken is toch wel een dingetje. Hij heeft ook last van tegenliggers zei zij. Het kan er bij 10 goed gaan en nummer 11 is te veel.

Het zien van bakkabouters en moeite met tegenliggers gaat vaak, maar niet altijd samen. Wat wel samen gaat is dat in beide gevallen het paard vaak met het hoofd hoog loopt en dus veel spanning opbouwt in de hals en de nek. Dit heeft ook weer tot gevolg dat er minder ruimte tussen de schouders is en het hoofd dus helemaal niet tussen de schouders kan zakken.

Ook komt er meer spanning op de rug te staan omdat hij deze hol trekt. Wat ik bij deze paarden ook vaak terug zie is dat er veel spanning op de kaak zit. Deze paarden zijn ook vaak iets happerig en vooral erg onzeker.

Een ontspannen paard is goud waard

Bij dit type paard wil je leren dat het zich kan ontspannen en niet altijd op high-alert hoeft te lopen. Dit ga je doen door eerst je paard te leren om het hoof omlaag te houden.

Eerst zul je het geleidelijk moeten vragen, maar gaandeweg wordt de vraag steeds kleiner. Maar, om het hoofd om laag te brengen moet je wel eerst weten of er ruimte russen de schouders zit en deze anders maken.

Dit kun je doen door met de benen cirkels te draaien en ook je paard helpen met het definiëren van de schouders. Als je dit met de zijkant van je hand doet, merk je na een aantal keren dat je met je hand tussen de schouderbladen kunt komen.

Nu heeft je paard de mogelijkheid om te zakken en de spanning van zijn rug af te halen. Het zal je paard ook zeker helpen om de achterhand meer onder het lichaam te brengen. En je zult merken dat hij jou ook beter kan dragen.

Ontspannen van de kaak

Door de spanning van de kaak te halen en het tongbeen te stimuleren zal je paard gaan gapen en als je goed kijkt dan zie je dat de eerste gaap er een is waarbij de kaken recht boven elkaar blijven. Maar geleidelijk aan zullen de kaken verschuiven en zie je dat ze overkruist komen. Hierin kun je zien dat er ontspanning ontstaat.

Dit heeft vooral invloed op de hals en nek, want je haalt de spanning bij de kaak en atlas weg, hierdoor kunnen de zenuwen weer vrij stromen en zal er een beter zicht zijn voor je paard. Want als de zenuw bekneld zit door de spanning in de huid en op de spieren, heeft dit invloed op het zicht. Dit wordt dan beperkt en heeft invloed op het inschatten en bewust zijn van de positie van zijn lichaam.

Zelf aan de slag

Probeer eens te kijken en te voelen bij jouw paard. Kun je met je handen tussen de schouderbladen. Kun je je handen achter de oren leggen en dan een klein beetje druk geven, wat gebeurt er dan? Hoe zit het met de kaken, mag je daar tussen komen en kun je het tongbeen goed voelen. Wat gebeurt er als je met een vuist tussen de kaken gaat en je maakt een beweging van een drilpudding. Gaat hij dan gapen of stuift hij achteruit.

Ik ben heel benieuwd naar jouw bevindingen. Zou je deze hieronder met mij willen delen. Ik wens je veel plezier en tot de volgende blog.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *