,

Donkere en korte dagen

Nu het herfst is hebben we donkere en korte dagen. Het is fijn dat volgens buienradar we de komende tijd 35 graden krijgen. Dit maakt mij wel heul blij. Zeker met een spanjaard. Hij staat af en toe al te rillen, dus krijgt hij een deken voor de nacht. Het is wel jammer dat dit weer is bijgesteld naar nog meer donkere en natte dagen.

Donkere dagen

Maar bij het veranderen van de jaargetijden heb je het feit dat het eerder donker wordt. Vroeger was het zo dat als je ging buiten spelen, dan moest je thuis komen als de lantarenpalen aan gaan. Nu moeten we vaak allemaal werken. En niet iedereen heeft de mogelijkheid om met daglicht met hun paard aan de slag gaan. Het feit is dat het simpelweg niet voor ons mogelijk is. De tijd is te kort, de financiën zijn er niet altijd vanwege de recessie/oorlog of gewoon de belachelijke huurprijzen.

Maar ik dwaal af en hier heb je dan niet zo veel aan. Het is in ieder geval zo dat het steeds vroeger donker wordt en veel paarden reageren hierop. Waarom zou je denken.

Kegeltjes en donkere dagen?

Vaak hebben we het niet door. Maar we hebben allemaal kegeltjes in onze ogen en dat hebben paarden ook. Het feit is dat deze kegeltjes de lichtinval regelen. Maar als je naar jezelf kijkt dan heb je de afgelopen weken ook vaak met je ogen moeten knijpen als je naar buiten ging. Maar, nu merk je dat je meer moeite moet doen om te kijken. En ook werkelijk iets te zien. Paarden hebben dit ook en kunnen daarom ook juist nu sneller reageren en schrikken van de verandering of juist het naar buiten gaan. Als ze dan eenmaal buiten zijn dan kan het zijn dat de eerste de beste windvlaag er voor zorgt dat je paard omgedraaid staat.

Hierop kun je bijna niet anticiperen zonder dat we zelf meer spanning in zonde handen hebben en zeker meer druk op de lijn hebben. Als je meer ruimte op de lijn hebt dan kun je je paard de ruimte geven om aan het licht te wennen. Het geeft meer rust en je paard kan zijn hoofd ook lager houden. Hoe lager het hoofd is des te meer het uit de flight modus is.  Want als het hoofd heel hoog is dan heeft dit effect op de ademhaling maar ook zeker op de hoeveelheid van informatie tot zich krijgt.

Hoofd omlaag vragen

Door het hoofd omlaag te vragen kun je dus helpen om dit te verminderen. Maar soms is het ook lastig voor je paard om het hoofd te laten zakken als er geen ruimte in de schouders is. Het maken van ruimte tussen de schouders kun je verzorgen door het werken met de schouders en het losmaken van de schouders. Op mijn YouTube kanaal kun je een filmpje vinden waarin ik dit voor doe. Verder heb ik natuurlijk wat oefeningen die je kunt doen om het hoofd te laten zakken. Deze oefeningen kun je terug vinden in mijn E-book. Maar wat ik heel graag wil doen is dit uitleggen en toelichten en duss……

Tadaa! Groot nieuws.

Ik ga een masterclass doen. Deze zal ik op dinsdag 15 november om 19.00 uur online doen. Hierin neem ik je mee in de uitvoering van de 5 gouden tips. Ik laat voorbeelden zien en licht de handelingen toe. Verder ga ik nog meer vertellen over stress signalen en hoe je deze kunt waarnemen. Zeg je “nou nou, dat lijkt me wel interessant “of je weet iemand die dit interessant zou vinden dan kun je je registreren op www.oogvoorhetpaard.nl/masterclass. Na het deelnemen aan deze masterclass kun je meteen met je eigen paard aan de slag. Je zult merken dat je nooit meer op dezelfde manier naar je paard kijkt en hij al snel een open boek voor je is.

Ik hoop je snel te zien.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *