Hulp bij trailerladen

De laatste tijd krijg ik vragen of ik mensen wil helpen met trailerladen. Dit doe ik ook. Maar bij het doorvragen speelt er vaak nog veel meer dan alleen het niet op de trailer willen gaan. Denk ook aan omvallen of achteruit schieten. Vaak blijkt er een heel groot stuk angst achter te zitten. Angst kan natuurlijk een groot ding zijn, maar het kan ook een kwestie van vertrouwen in jou of in zichzelf zijn.

Trailerladen en de meest voorkomende angst uitingen

  • Moeite met het ingaan van de trailer. Dan kan er sprake zijn van moeite met smalle doorgangen. Of het verschil van licht naar donker. Voor veel paarden is het geluid van de plank een trigger. Voor sommige paarden is het ook fysiek niet mogelijk om de klep op te lopen of om de opstap te maken.
  • In de trailer blijven staan. Dan kan er sprake zijn van moeite met dingen van achteren en dat is vaak al te merken met het werken met dubbele lijnen. Andere hebben weer moeite met het feit dat ze te kort vaststaan. Ook is er de anticipatie van het bewegen van de trailer.
  • Achteruit schieten. Hier kun je denken aan het moeilijk vinden om dingen achter zich te hebben of aangeleerd gedrag kan hier ook een ding in zijn. Vaak hebben we de neiging om alleen naar het paard te kijken. Maar onze lichaamstaal is voor hun genoeg om een ander signaal te geven dan dat wij denken te vragen. Ook de anticipatie op bewegen en het bewegen van de trailer in stilstand kan al genoeg zijn. Hier is dan vaak sprake van een balans probleem en dit kan een fysiek probleem zijn.

Om te kijken naar de problemen van de angst is het daarom handig om eerst te kijken en werken met je paard.

Kijken voor het trailerladen

  • Heeft hij moeite met dingen achter zich. Of kan hij niet goed achteruit lopen. Hier zijn zeker mogelijkheden om dit aan te pakken. Dit kun je doen door te oefenen met grondwerk en je paard leren om achteruit te lopen.
  • Heeft hij moeite met dingen achter zich begin dan eens te werken met dubbele lijnen. Op deze manier leert hij in ieder geval dat dingen van achter niet zo heel spannend zijn.
  • Heeft hij moeite met smalle doorgangen of bukt hij als hij ergens onder door moet. Hier kun je mee aan de slag door staanders neer te zetten met balken en dit gebruiken als doorgang. Dit doe je niet meteen. Maar je begint met 2 balken op de grond en die kun je dan langzaam hoger neer leggen.
  • Heeft je paard moeite met zijn balans probeer dan eens voorzichtig zijn benen een voor een op te tillen en leer hem niet terug te trekken, maar te wachten totdat jij het been weer neerzet. Als je dit doet plaats het achterbeen op zijn teen en het liefst iets achter de massa. Je zult merken dat je paard het been steeds langer zo kan laten staan en zal zelfs de tijd nemen om het been op te rekken of uit te strekken.

Zo dit zijn maar wat voorbeelden van dingen die je kunt doen en waar je op kunt letten. Maar doe de oefeningen wel in kleine stapjes want het heeft veel meer effect als het muizen stappen zijn dan reuzenstappen. Hiermee heb je de kans dat de terugval steeds groter wordt en we willen juist vooruit blijven den denken.

Tot slot:

Wil je meer weten lees dan ook deze blog https://www.oogvoorhetpaard.nl/groene-zeep/eens. Wil je hulp of wil je weten of ik je kan helpen vul dan het vragenformulier in en dan hebben we een zoomgesprek waarin ik met je mee kijk naar je probleem en dan kan ik wat tips met je delen die je meteen kunt toepassen. Wil je op de hoogte blijven volg me dan op Instagram of schrijf je in voor wekelijkse tips.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *