Paard achterwaarts leren lopen

Achterwaarts leren gaan is als een paard laten achteruit dansen op de melodie van gezondheid. Je weet wel, die funky moves die je paard soepel en gelukkig maken. En laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet een paard dat achterwaarts danst zonder in de ‘girafstand’ te belanden?achterwaarts, girafstand

Dus waarom is dit achterwaarts gaan zo cruciaal?

Nou, laten we beginnen met het feit dat veel paarden wel achteruit kunnen, maar ze doen het als een volleerde giraf. En dat, mijn beste, is niet wat je wilt. In de girafstand duwen ze hun rug juist weg, waardoor ze geen kans krijgen om die buikspieren te gebruiken en die rug mooi bol te maken. Voor een sterke achterhand en een paard dat je kan dragen, moet je dit echt aanleren. Maar wees gerust, we gaan niet meteen de hele bak achterstevoren rijden – daar krijgt zelfs het meest ervaren paard stress van. Wil je meer weten over een gezonde rug, neem dan hier een kijkje voor de checklist voor een gezonde rug.

Je hoort weleens in de manegeles: “Zet je paard stil en vraag hem een paar passen achteruit te doen.” Het is als een standaarddanspas in sommige dressuurproeven. Maar wat me opvalt, is dat veel mensen steken blijven hangen bij die paar passen, vooral als ze in het zadel zitten. En eerlijk gezegd, ik begrijp dat wel. Toch zie je in de westernwereld vaak patronen en oefeningen die achterwaarts gaan, omarmen. Dus laten we eens kijken hoe je jouw paard de perfecte achterwaartse dans kan leren.

Achterwaarts vragen zonder standje Giraf

Het begint allemaal met een pasje achterwaarts vragen terwijl je naast je paard staat, belonen en herhalen. Daarna gaan we de focus leggen op het hoofd laag houden en geleidelijk aan meer passen vragen. En om het interessant te houden, leg je een L-vorm op de grond en laat je je paard daar stukjes achteruit gaan. Maar pas op waar het hoofd is, anders missen we het hele punt van de oefening. Rechte lijnen langs een korte zijde en uiteindelijk langs de lange zijde van de bak zijn ook geweldige uitbreidingen. Maar vergeet niet dat paarden ook spierpijn kunnen krijgen, dus varieer de oefeningen en wees lief voor die paardenbillen. Het is net als bij ons – als je maanden niet hebt gesport en dan ineens een spinningles doet, weet je hoe het voelt.

Waarom zou je jouw paard deze achterwaartse beweging aanleren? Wel, er zijn talloze redenen, maar laten we beginnen met de basis – het juiste gebruik van de rug en het dragen vanuit de achterhand. Zelfs als je niet van plan bent om op je paard te gaan zitten, is het cruciaal dat je vriend leert om die rug goed te gebruiken. Dit komt goed van pas, vooral als je paard een beetje claustrofobisch is op de poetsplaats. Je wilt niet vast komen te zitten in smalle plekken, en een paard dat alleen maar voorwaarts denkt, kan soms wat hulp gebruiken. Dus, achteruit inparkeren is de sleutel tot het vermijden van benauwde situaties.

En laten we niet vergeten hoe handig het is als je paard een meester is in achteruit gaan als hij vastzit in de trailer. Ik bedoel, wie heeft er geen paard gezien dat als een acrobaat over de voorbalk duikt omdat hij de uitgang niet kan vinden? Een beetje achterwaartse kennis kan hier veel ellende voorkomen. Dus voordat je een speciale trailer aanschaft waar je paard aan beide kanten uit kan, zorg ervoor dat je een solide basis hebt in het achterwaarts gaan. Dat bespaart niet alleen tijd en geld, maar ook blessures bij jou en je paard.

Tot slot

Onthoud één belangrijke tip: heb geduld en plezier tijdens deze achterwaartse reis. Het kost tijd, dus haast je niet. Het is belangrijker om de oefening goed uit te voeren dan snel. Let op de positie van het hoofd – laag, ongeveer op schofthoogte. Houd het hoofd recht voor het lichaam en geef druk vanuit het midden van de boeg. Dansen in de achteruit, met stijl en gratie. En voordat je het weet, heeft jouw paard de perfecte moonwalk onder de knie. Happy dancing!

Wil je nu meer inspiratie voor oefeningen vanaf de grond, neem dan een kijkje op mijn Youtubekanaal. Hier staan wat voorbeelden van grondwerk. Ben je tot de ontdekking gekomen dat je niet danst met je paard, omdat hij snel veranderd in Piet Paniek. En, wil je dat ik eens met je mee kijk. Tijdens een vrijblijvende discoverycall kan ik je een aantal tips geven, die jouw paard al meer rust brengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *