Paard gaat door stroomdraad

 

Voor de meeste paarden is het landseizoen weer aangebroken. Maar wat nu als je een paard hebt wat reageert op alles en dan in paniek raakt. Het risico is groot dat deze gaat rennen en dan ook geen rekening houdt met draad of gewoon door het stroomdraad gaat. Een EHBO koffer is in deze tijd dus altijd handig. Hierover kun je meer lezen in EHBO paard – Eerste hulp bij paarden ongelukken

Paard gaat door stroomdraad?

Wat blijkt, ik heb er ook zo een. Afgelopen weekend kreeg hij een overload aan nieuwe ervaringen en liep hij dwars door verschillende palen en draadjes heen. Gelukkig heeft hij er geen ernstige verwondingen aan overgehouden en stond er nog geen stroom op het draad. Door de paniek had de schade veel groter kunnen zijn. Ik kan een heleboel dingen verklaren en vertellen over hem. Ik hoop dat dit voor jou ook meer inzicht geeft in het gedrag van je paard.

Om te beginnen is het een kerel die een maand geleden geruind is. Hij is nog geen 4 jaar en nu twee en halve maand in Nederland. Dit puppy paard heeft dus al aardig wat meegemaakt. Het feit dat hij nog in de groei is en dus ook een balans van een natte krant heeft helpt hem niet echt.

Wist je dat als je te maken hebt met veranderingen in het lichaam dit ook heel veel effect kunnen hebben op het gedrag. In zijn geval hebben we het niet alleen over de verandering in zijn hormonen maar ook het feit dat er in zijn lichaam is gesneden. De plek is natuurlijk super gevoelig, maar dit heeft niet alleen effect op de plek zelf. De spanning in de huid trekt door in het hele lichaam. Dit betekent dus dat hij strak in zijn vel zit. Tel daarbij ook nog eens op dat hij aan het  ? wisselen is. Je zou denken wat heeft dat er mee te maken, maar dat is voor een volgende blog?

Het is te vergelijken met een te krappe trui of T-shirt dat je aantrekt. Je voelt dat het spanning op je lichaam geeft en het is totaal niet comfortabel. Voor dieren geldt dit ook. Als je Onix aanraakt merk je dat er weinig ruimte in zijn vel zit en dit heeft niets te maken met dik of dun zijn. Het heeft meer te maken met de elasticiteit van de huid.

Signalen om bij stil te staan?

Wat merk ik dan? Om te beginnen is hij heel springerig. Ja duh! Het is een jong paard. Zou je kunnen zeggen en is ook zeker waar. Maar het helpt niet mee als hij steeds op zijn achterbenen staat. Je kunt het merken aan het uitkrabben van de hoeven. Bij elk achterbeen dat je optilt moet hij moeite doen om zijn lichaam rechtop te houden. Vaak moet hij dan een sprongetje maken of een stap verzetten.

Spanning in het lichaam verhoogt ook het gevoel van onveiligheid en dat is bij een vluchtdier niet zo heel erg handig. Dus je hebt Piet Paniek met de concentratie van een doperwt. Heel handig, not.  Je merkt het ook aan het feit of je makkelijk rondom je paard kunt lopen of dat hij met je meebeweegt. De staart is vaak genknepen of voelt heel los maar hard. Vaak zijn deze paarden heel onzeker en gelukkig kunnen we heel veel doen om hen te helpen.

Wat kun je doen?

Je kunt om te beginnen deze paarden heel erg bewust maken van hun benen en de connectie met de grond. Je kunt beginnen met het aanraken van de benen met je handen, als hij dit toelaat. Ikzelf werk met een iets flexibele zweep waarmee ik over en langs zijn benen strijk. Het is belangrijk dat je ook de hoeven in dit proces mee neemt. Het is van belang dat je geen kracht op de zweep of tak zet. Het gaat om de ervaring van het aanraken. Als hij weg stapt kun je variëren met de druk en/of snelheid die je gebruikt.

Het laten lopen over verschillende ondergronden is ook een super goede oefening voor ze. Ik heb het niet alleen over een stuk zeil, maar in mijn werk gebruik ik verschillende materialen met verschillende texturen. Dit helpt om meer zekerheid en lef op te bouwen. Hoe meer verschillende ervaringen je kunt meegeven, des te beter is het resultaat. Kijk is rond jouw stal of huis. Je kunt platen hout gebruiken, mits ze stevig genoeg zijn. Stukken tapijt, plastic of zelfs verschillende soorten matten en kussens.

Mijn favoriet is een oud kussen van de tuinstoelen. Doordat deze zacht is krijgen ze een dubbele ervaring want het zakt iets in. Het leuke van al de verschillende ondergronden is dat je er een parcours van kunt maken in een bak en dan met je paard er overheen wandelen. Het is niet de bedoeling om je paard er overheen te jagen. Laat hem kijken en kennismaken. Begin met het meenemen van een hoekje en probeer dit uit te breiden.

Tot slot!

Gaat jouw paard ook door stroomdraad of is het een angsthaas? Ik ben benieuwd of je met deze tips aan de slag gaat. Zou je jullie ervaringen hieronder willen delen? Het mag natuurlijk ook op mijn facebook pagina of instagram. Wil je hulp met jouw Piet Paniek of meer tips vul dan het contactformulier in en dan kunnen we een gesprek plannen waarin ik nog meer tips met je kunt delen en jij meteen mee aan de slag kunt.

Heel veel plezier en succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *