Observeren-wat vertelt de houding van je paard je?
Heb je je ooit afgevraagd wat de manier waarop je paard staat of beweegt je eigenlijk vertelt? Door goed te observeren, kun je subtiele signalen oppikken die veel zeggen over zijn balans, comfort en eventuele spanningen. Dit is een van de belangrijkste dingen die ik mijn klanten leer, want door hier aandacht aan te besteden, kun je blessures helpen voorkomen en je paard ondersteunen waar nodig.
De invloed van beenstanden en bouw
De manier waarop een paard gebouwd is, kunnen we niet veranderen. Wel kunnen we de spieren en pezen zo goed mogelijk ondersteunen. Dit begint bij een goede hoefsmid of bekapper. Voor mij maakt het niet uit wie het doet, zolang hij of zij kan onderbouwen waarom iets gebeurt en wat het beste is voor mijn paard.
Bij het observeren van je paard let ik altijd op hoe het staat. Waar ligt het meeste gewicht? Wat is zijn favoriete kant? Staat hij het liefst met de benen wijd of juist smal? Kijk ook goed naar de bespiering. Is deze gelijk aan beide kanten, of zie je duidelijke verschillen? Lees voor meer informatie over de beenstanden mijn blog: Beenstand, invloed op gedrag of niet?
Beweging en symmetrie observeren
Wanneer je paard in de wei of paddock loopt, let dan op de lengte van de passen. Zijn ze gelijkmatig? Beweegt hij in een goed ritme of blijft een been wat achter? Zakt hij aan de ene kant verder door dan aan de andere kant? Door je paard zowel in stand als in beweging te observeren, krijg je waardevolle informatie over zijn balans en eventuele aandachtspunten in de training.
Waar kun je op letten tijdens het observeren van je paard?
Hier zijn een aantal specifieke punten om te controleren:
- Kaak en hoofdstel: Hangt het bit recht? Zitten alle riempjes van het hoofdstel op dezelfde gaatjes aan beide kanten?
- Schouders en hals: Is het makkelijker voor je paard om naar rechts in te buigen dan naar links? Kan hij zijn hoofd laten zakken?
- Stand van de voorbenen: Staat je paard met de benen dicht bij elkaar? Dit kan duiden op spanning in de schouders. Vaak zie je dan ook een deuk voor en na de schoft, wat betekent dat het paard zijn hoofd hoog draagt en zijn rug wegdrukt. Deze paarden zijn vaak extra schrikachtig.
- Gewichtsverdeling voorbenen: Ga recht voor je paard staan en trek een denkbeeldige lijn van de punt van de schouder naar het midden van de hoef. Dit zou een rechte lijn moeten zijn over de voorknie, de kogel en de hoef. Is dit niet zo, of is de hoef ongelijk, dan draagt het paard meer gewicht aan de ene kant.
- Achterbenen: Kijk hoe de achterbenen geplaatst zijn. Een paard met een naar buiten gedraaid achterbeen heeft vaak veel spanning in de achterhand en kan daardoor ook sneller schrikken.
Wat kun je doen om je paard te helpen?
Als je bepaalde spanningen of asymmetrie bij je paard hebt ontdekt, kun je deze verbeteren met gerichte training:
- Balkjestraining: Laat je paard over balkjes stappen om symmetrie en spierontwikkeling te verbeteren.
- Achterwaarts trainen: Achterwaarts lopen, eventueel over balkjes, helpt bij het versterken van de achterhand.
- Training met bandages: Je kunt bandages gebruiken om de romp te ondersteunen of om een verbinding te maken tussen de romp en de benen. Dit geeft een andere sensatie en een nieuwe impuls aan de benen. Bouw dit rustig op, want net als wij spierpijn krijgen na een intensieve training, geldt dit ook voor je paard.
- Oefeningen op het lichaam: Je kunt je paard ook zelf helpen door oefeningen of lichte aanrakingen te doen. Bijvoorbeeld om hem te helpen met het laten zakken van het hoofd en de hals. Je kunt dan in de groef van de schouder je hand van boven naar beneden laten glijden. Als je dit een aantal maal zachtjes doet zul je merken dat het daar soepeler wordt. Je kunt dit combineren met het cirkelen van de benen, zowel de voor- als achterbenen. Hierdoor ontstaat er souplesse en het helpt je paard ook met balans.
Wil je weten hoe je deze oefeningen doet, neem dan een kijkje op mijn YouTube-kanaal @oogvoorhetpaard.
Door regelmatig te observeren en gericht te trainen, kun je je paard helpen om beter in balans te komen en zich prettiger te voelen in zijn lichaam.
Heb jij al eens kritisch naar de houding en beweging van je paard gekeken? Wat viel je op? Laat het me weten in de reacties of stuur me een berichtje via [email protected]!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!