Wat is welzijn voor het paard

Wat is welzijn voor het paard? Hier zijn er zoveel meningen over. Voor de een is het een overzicht hoe het paard erbij staat en voor een ander geldt er weer iets heel anders. Wat is de staat en grootte van de stalling. Is er genoeg te eten, kracht- en ruwvoer. Hoe zit het met het water. Kan hij de hele dag drinken of alleen op gezette tijden. Hoe is het eten. Is dit onbeperkt of is het een paar keer per dag een beetje, waar hij het dan maar mee moet doen. Wat ligt er op de bodem of ligt er wel iets op de bodem. Staat hij in een stal of op de weide met een afdak. Misschien wel een Paddock Paradise. Zoals je ziet, kan ik nog wel even over doorgaan.

Wat vind jij dat welzijn is? Krijgt je paard genoeg te eten en drinken is er ruwvoer? Hoeveel beweging krijgt je paard per dag? Hoeveel rust krijgt je paard en kan hij wel rust vinden? Is hij geënt of juist niet? Hoe is de gezondheid en wat vind jij het belangrijkst om de gezondheid te checken.

Regelgeving Paard en Welzijn

Gelukkig hoeven we niet te raden. En zijn er regels waar we ons aan moeten houden om goed voor onze paarden te zorgen. Hierbij kunnen we denken aan de regels die vanuit de overheid bepaald zijn. Maar, natuurlijk ook van de verschillende bonden, zoals de KNHS en FNRS. Tevens is er in 2014 een organisatie ontwikkeld door, Horse Welfare BV, Bastiaan de Recht, Amber Koppen en Machteld van Dierendonck. Enthousiaste experts uit de hippische praktijk, uit de wetenschap en elders uit de paardenwereld. En deze heeft een welzijnskeurmerk ontwikkeld op de vijf basis regels van Animalwelfare.

De vijf vrijheden zijn als volgt geformuleerd:

  • Paarden moeten vrij zijn van honger, onjuiste voeding en dorst;Wat is welzijn voor het paard, Oogvoorhetpaard, American Paint Horse, Anita janssen,
  • Paarden moeten vrij zijn van fysieke en thermale ongemakken;
  • Paarden moeten vrij zijn van pijn, letsel en ziekte;
  • Paarden moeten vrij zijn van angst en chronische stress

 

Waarom ben ik hier nu over begonnen. Zoals jullie weten heeft Tommy de Ziekte van Lyme en een auto-immuun ziekte. Het is voor hem van belang dat hij rustig en veilig staat. Daarom ben ik aan het nadenken hoe ik hem nog beter zou kunnen ondersteunen in het proces. Dit houdt dus ook in; kijken naar de huidige situatie.

Hij staat op een manege. Deze is altijd al drukker dan een pensionsstal of privéstal. Hij heeft in de zomermaanden een landje waar hij op kan scharellen voor een paar uurtjes. Hij heeft een bak waar hij in kan rennen en rollen. Er zijn paddocks waar hij kan staan en rollen. Maar het belangrijkste vind ik, is dat hij lekker de hele dag naar buiten kan staren en misschien wel kan dromen over het bos. Soms zijn momenten dat ik denk; het is te druk. En soms zijn momenten dat ik denk; dit gaat niet goed. Maar, er zijn gelukkig ook heel veel momenten dat ik denk; wat een geluk! Net zoals deze ochtend, wanneer ik dit schrijf. Hij heeft heerlijk en veilig kunnen werken aan de longe en daarna heerlijk kunnen rennen en gek doen. Hij heeft genoten van het zonnetje. Ja, dit is voor mij heel veel waard!

Toekomst van paard en welzijn

Wat zal de toekomst brengen? Ik heb geen idee. Ik weet dat er zeker nog geschaafd kan en gaat worden aan alle regels die er zijn. Het is fijn dat er een onderlinge communicatie is die voor regels zorgen. Nu nog een positievere communicatie tussen de paardeneigenaren onderling en dan zijn we echt op de goede weg. Wat ik hiermee wil zeggen is het volgende:

We hebben allemaal onze ideeën en wensen. We hebben allemaal de kennis die we hebben. Toch is het nooit te laat om meer te leren. Maar, heb respect voor elkander. Niet iedereen weet wat jij weet en niet iedereen heeft al de weg gevonden die bij hem past. We kunnen elkaar helpen met het delen van informatie, zoals ik hier probeer te doen. Maar, vergeet alsjeblieft niet dat iedereen zijn eigen tempo van leren heeft.

Wil je meer weten over de regels en wetgeving. Neem dan kijkje op de volgende websites:

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Stichting Sectorraad Paarden

KNHS

FNRS

Paarden welzijnscheck

Keurmerk paard en welzijn

 

Wil je meer weten of weet je iemand die dit ook interessant zou kunnen vinden. Deel dan dit bericht. Dit stel ik erg op prijs.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *