Ezeltje prik

Ken je het spelletje ezeltje prik waarbij je met een blinddoek een staart op de ezel moet prikken. Nu heeft het in dit geval niets met een ezel of blinddoek te maken, maar alles met de staart. Wist je dat de staart van een paard een spiegel van de rug is? Als je hem DENKBEELDIG zou afhakken?dan kun je hem op de rug leggen met de staartwortel bij de schoft. Als je dan de wervels voelt en je voelt veel spanning of een bobbel dan kun je dit vaak terug vinden in de rug van het paard. Waarom? Wetenschappelijk; geen idee. Mijn ervaring; een weerspiegeling van wat er in de rug gebeurt.

Lichamelijke signalen

Als je een paard hebt wat overal van schrikt en in paniek is dan zijn er een aantal lichamelijke signalen te herkennen.

  • Vaak koude benen en hoeven
  • Lopen op eieren
  • Hoofd hoog
  • Grote neusgaten, soms juist smal en lang
  • Een losse staart
  • Een strakke staart
  • Een geklemde staart

Er komt veel aandacht op de benen en de achterhand. Wat we vaak vergeten is de staart. Heb je deze wel eens bewust afgevoeld. Mag je er wel aankomen. Hoe soepel is de staartwortel. Hoe soepel kun je de staartwervels bewegen.

Ezeltje prik?

Als je kijkt naar het spelletje ezeltje prik dan gaat het om een losse staart die je dan ergens op moet prikken. Als we dit in het perspectief van een paard zetten dan gaat het om een staart die geen verbinding lijkt te hebben met de rest van het lichaam. Dit zie ik vaak bij paarden die langs een vrachtwagen kunnen lopen, maar zich rot schrikken als er een borstel achter hen valt. Maar dan zie ik ook dat de wervels heel strak staan en dat er weinig beweging in is te krijgen. Of de staart wordt zo geklemd dat het lijkt of dat deze tussen de billen is vast geplakt.

Tip voor de staart

Wat kun je doen met een staart als je dit constateert bij je eigen paard. Allereerst geen hakbijl pakken of een zaag. Gebruik je handen om de staart los te maken. Als je paard zijn of haar staart klemt. Ga eerst eens met je handen langs de billen. Je zult zien dat je paard of nog harder gaat klemmen en zijn kont intrekt of juist de staart een klein beetje los laat komen.

Als hij de kont intrekt dan is het handig om eerste eens de staart aan de binnenkant van de benen te wrijven en hem op die manier bewust maken van zijn staart. Of je kunt voorzichtig de staart en de achterhand heen en weer wiegen. Op deze manier zul je merken dat er wat beweging in de achterhand komt en de staart ruimte krijgt om los te komen.

Heb je de ruimte om je hand onder de staart te krijgen dan kun je met een vlakke hand de staart langzaam bewegen en zorgen dat deze iets meer van het lichaam komt.

Verder kun je een pluk haar pakken bij de staartwortel en deze zonder te trekken, bewegen. Als je goed oplet dan zul je een steeds groter oppervlakte van de huid rondom de staartwortel zien bewegen. Hiermee maak je de achterhand weer soepeler.

Zo kan ik nog wel even doorgaan met tips, maar voor nu laat ik het hierbij.

Tot slot

Dus als we het even op een rij zetten kun je met de staart heel veel invloed uitoefenen op het lichaam van je paard. Doe je dit regelmatig dan merk je dat je paard soepeler in het lichaam komt te zitten en dus ook minder snel zal reageren. Ben jij iemand die alleen de staart poetst en invlecht of kijk je ook wel eens op een andere manier naar de staart en wat doe jij dan? Wil je dat hieronder met mij delen?

Wil je meer tips, dan raad ik je aan om mij te volgen op de facebook pagina Oog voor het paard. Of op Instagram @hayanitajanssen. Wil je meer weten wat ik voor jou zou kunnen betekenen neem dan nu contact op.

Tot de volgende keer?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *