Snelheidsduivel

Max Verstappen een echte en terechte snelheidsduivel, 325 km per uur. Ik ben toch blij dat mijn pony dit niet haalt. De snelheid van Max is wat hoort bij de formule 1. Wat heeft hij het geweldig gedaan. De eerste Nederlandse Wereldkampioen in de Formule 1. Er is een kans dat je tegen hem op kijkt of bewonderd om zijn focus en doorzettingsvermogen. Er bestaat natuurlijk ook een kans dat je niets met de Formule 1 hebt. No worries, ik ga het hier niet de hele tijd over hebben. Het gaat om de manier hoe hij er gekomen is.

Je kunt het vergelijken met je eigen weg naar succes met je paard, op welk gebied dan ook. Of je nu wilt van B naar Z in dressuur of doorgroeien naar 1.60 hoog springen. Of gewoon genieten met je paard. Het schrikgedrag van je paard zorgt er voor dat je vaak in de grindbak beland, om in de termen van Max te blijven.

Ben je thuis goed bezig. Op concours is alles spannend en een reden om als een snelheidsduivel in de ring te keer te gaan. Je wilt maar wat graag groeien. Maar je krijgt het niet voor elkaar om je paard rustig te houden en al helemaal niet als je een foutloze ronde hebt gereden en er geapplaudisseerd wordt.

Van snelheidsduivel naar ?

Wat kun je doen om het vertrouwen van je paard te vergroten in zichzelf en vooral in jou. Vertrouwen en rust ontstaat door een stap terug te doen en vooral terug te schakelen naar de eerste versnelling. En dan hier en daar zelfs kiezen voor neutraal.

Wat bedoel ik daarmee? Vaak krijg je te horen;’ je moet gewoon doorvragen en net doen of er niets aan de hand is’. Dit kan en het kan ook lukken. Echter wat er gebeurt is dat het emmertje van je paard vol loopt en je niet weet wanneer het de laatste druppel is. Voor jou gevoel zit je dus op een tijdbom en dat rijdt echt niet lekker ontspannen.

Gouden tip?

Dus, een tip is om je paard ook te leren om andere keuzes te maken. Het is een vluchtdier en heeft dus de neiging om dingen op te lossen door te rennen. Door het aanbieden van andere opties heeft je paard de mogelijkheid om anders te reageren. Hoe dan?

Hier komt een stukje voorbereiding vanaf de grond om de hoek kijken. Deze oefeningen kun je later uitvoeren in het zadel. De eerste stap is werken aan het terugnemen van de snelheid in de pas. Door grondwerk oefeningen in een langzaam tempo te doen help je je paard om te gaan leren kijken en denken wat hij aan het doen is. Hij zal zijn lichaam aan moeten passen aan het tempo en de bewegingen die je van hem vraagt in stap. Als je dan een bocht gaat maken of over een balk laat stappen, kun je er zelfs voor kiezen om hem stil te zetten. Dit geeft hem de tijd en ruimte om bij de bewegingen te blijven.

Als je paard moeite heeft met de balans in zijn lichaam, zal hij vaak de neiging hebben om door te lopen en zelfs vaak de balken te raken. Hoe vaker jij hem stil kunt zetten des te beter zal hij zijn eigen lichaam in balans kunnen houden. Het is van belang om dezelfde oefeningen ook onder het zadel te doen in stap en sommige kun je zelfs uitbreiden naar draf. Hoe vaker je dit met je paard doet, hoe beter het voor jullie is. Je werkt hiermee aan het vertrouwen in zichzelf en in jou. Hij weet dat je hem er doorheen helpt, maar ook dat hij op zijn eigen benen kan vertrouwen en dus niet altijd meer hoeft te veranderen in een snelheidsduivel. Wil je voorbeelden neem dan een kijkje op mijn youtubekanaal.

Ben je er ook van overtuigd dat je het wel alleen kunt. Gefeliciteerd en ik wens je veel succes. Wil je hulp en dat ik eens met je mee kijk? Dat kan, maak hier een afspraak voor een gratis gesprek. Twijfel je nog? No worries! Blijf op de hoogte en volg me op Instagram en like mijn facebook pagina Oog voor het paard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *