Mijn paard schiet achteruit

achteruit schieten

Mijn paard schrikt overal van en na de storm is het helemaal niet normaal meer. Hij schiet weg of schiet achteruit als ik hem achteruit vraag.

Dit is een situatie die ik vaak tegen kom. Sommige paarden gebruiken het achteruit gaan als een manier om iets lastigs, wat wij van hen vragen, te ontwijken. Als ze dan nog eens in een mooie rechte lijn gaan is het misschien nog functioneel te gebruiken. Maar vaak gaat je paard dan kris kras door de bak.

Heeft je paard een zwakke achterhand, dan kan het zo zijn, dat hij sneller zal schrikken. Maar de storm heeft ook veel gevraagd van onze paarden en dat moeten we niet onderschatten.

kaarsjes?

Ik zal het met een voorbeeld uitleggen. Zie het als een pan met water wat boven het vuur hangt. Maar het vuur bestaat in dit geval uit verschillende kaarsjes. Ieder kaarsje staat voor een gebeurtenis. Bijvoorbeeld: het dichtslaan van de deur door de wind. Het heen en weer schommelen van dekens en dan het slepen van de singel over de grond.

Ieder kaarsje op zich is niet zo erg, maar brengt het water ook niet aan de kook. Maar als er niets gebeurt dan komen er steeds meer kaarsjes en wordt de warmte zo hoog dat het water aan de kook gaat.

Het is dus belangrijk om te zorgen dat we het aangaan van de kaarsjes onderbreken door je paard te helpen met het afvloeien van de spanning in het lichaam. Want hoe meer spanning er in het lichaam blijft, des te sneller komt het kookpunt weer in zicht.

Als je kijkt naar het paard van vanmorgen, dan weet ik dus dat het naar achteren rennen voor hem een soort van coping is. Wat kun je doen om je paard te helpen? Vooral leren om langzaam achteruit te gaan en vaak even stil te zetten. Als hij dan stilstaat kun je hem helpen door de hals te strijken van beneden naar boven tot aan de oren. Dit kun je dan doen met een soort krab beweging. Je duim aan de ene kant van de halswervels en de rest van de vingers aan de andere kant. Doordat je de beweging van de schaar naar boven maakt zal je al snel merken dat hij de hals omlaag doet. Let op dat deze dan weer niet te laag gaat want dan probeert hij de ontspanning te ontwijken.

Achteruit snel of juist langzaam?

Zeg je nou; ‘dat achteruit lopen is toch goed voor hem”, dan zit hier wel een kern van waarheid in. Het achteruit lopen is ook goed voor de ontwikkeling van de achterhand. Echter heeft het meer effect als het langzaam gaat. En wat ook belangrijk is, is de vraag wat wil ik hiermee bereiken.

Vaak denken we bij achteruit lopen een paar stappen. Maar wil het achteruit lopen effect hebben op de achterhand dan is het belangrijk om tussen de 25 en 30 stappen te vragen. Doe dit niet in een keer maar bouw het een beetje op. Ook is het zeker niet aan te raden om dit zomaar te doen bij paarden met rugklachten, of die net behandeld zijn. Overleg dit altijd met je dierenarts of behandelend therapeut. Ik ben ten slotte geen medicus, maar dit is mijn ervaring.

Er zijn een aantal oefeningen die je aan de hand kunt doen. Een ervan is de L-Shape. Een andere is dat je een aantal pionnen neerzet op een rij. Je begint dan eerst met wat stappen en dan werk je door tot dat je paard het hele traject achteruit kan bewegen. Let hierbij op dat je het wel stap voor stap doet en niet in ene keer er door heen laat vliegen. Wil je meer weten over grondwerk en de L-Shape dan kun je hier een flimpje zien.

Heb jij ook nog tips of oefeningen die je met je paard kunt doen? Zou je deze dan hieronder willen delen, dat stel ik erg op prijs. Heb je vragen of wil je weten of ik iets voor je kan betekenen vul dan het vragenformulier in of maak een afspraak.

Tot snel!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *